Τουρκία: Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Şafak» προαναγγέλλει ένταση με ευθύνη της Ελλάδας

 

Η Τουρκία προσπαθεί να κλιμακώσει ένταση μέσα από δημοσιεύματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ που αφορούν τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Προκλητικό κλίμα προσπαθεί να διαμορφώσει ξανά η Τουρκία σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείο επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες σε Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Şafak» προαναγγέλει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, σύμφωνα με ένα από τα νεότερα δημοσιεύματά της, τα βάζει με την ελληνική πλευρά, η οποία με την «προβοκατόρικη στάση» της είναι η υπεύθυνη της έντασης.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική που φωτογραφίζεται ως υπεύθυνση, αλλά στο κάδρο των «προκλήσεων» βάζει και τη Γαλλία με την Κύπρο προσθέτοντας την «αμερικάνικη ενεργειακή εταιρεία» που θ’ αρχίσει «εργασίες γεωτρήσεων».

Τουρκία – TRT: Βάζει στο κάδρο Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία
Προφανώς και οι γεωτρήσεις έχουν ενοχλήσει την Τουρκία, η οποία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, με την αντίδρασή της μέσω NAVTEX να αναμένεται σύντομα.

Το τηλεοπτικό κανάλι TRT από την Τουρκία μεταδίδει πως «Η Ελλάδα, ο Ελληνοκυπριακός τομέας (έτσι ονομάζει την Κυπριακή Δημοκρατία) και η Γαλλία με προβοκατόρικη στάση συχνά κλιμακώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Και τονίζει ότι «η Αγκυρα απέναντι σε αυτά τα βήματα συνεχίζει την αποφασιστική της στάση. Προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματα και της Τουρκίας και της τουρκικής δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

«Ελλάδα και Κύπρος θερμαίνουν τα νερά»

«Αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά καθημερινά προσθέτει και μία ακόμα αδιάλλακτη στάση, θερμαίνοντας ξανά τα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνει.

Το TRT κάνει λόγο για την ανακοίνωση της ελληνοκυπριακής πλευράς τον Σεπτέμβριο, πως θα αρχίσουν εκ νέου οι δραστηριότητες γεωτρήσεων «στη δήθεν οικονομική ζώνη», ανοίγοντας «τον δρόμο για νέα ένταση στην περιοχή».

Δημοσίευσαν NAVTEX στις 29 Σεπτεμβρίου, συνεχίζει το τουρκικό κανάλι, και ακολούθως αποπειράθηκαν με ερευνητικό σκάφος να εισέλθουν άνευ αδείας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Η ExxonMobil στις γεωτρήσεις
«Τελευταία, η ελληνοκυπριακή διοίκηση ανακοίνωσε μία νέα NAVTEX για το διάστημα από 19 Νοεμβρίου έως 30 Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε πως μία αμερικάνικη ενεργειακή εταιρεία θα αρχίσει εργασίες γεωτρήσεων» προστίθεται στο ρεπορτάζ του τουρκικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος αναφέρεται στη διενέργεια εξόρυξης, στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, από τον αμερικανικό κολοσσό ExxonMobil.

loading...