Ήρθαν τα θηρία: Παραλαβή 44 ΤΤΟΑ Μ1117 στο 301 Ε.Β.



O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα 2 Δεκεμβρίου 2021, στην επίσημη παραλαβή σαράντα τεσσάρων Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ) Μ1117 Gruardian, από τα συνολικώς 1.200 που παραχωρήθηκαν από το Στρατό των ΗΠΑ. Η τελετή παραλαβής πραγματοποιήθηκε στο 301 Εργοστάσιο Βάσεως στους Αγίους Αναργύρους Αττικής.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Αντώνιος Οικονόμου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε:

«Κυρίες και κύριοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να παρευρεθώ στην παραλαβή των πρώτων σαράντα τεσσάρων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Ασφαλείας Μ1117, από συνολικώς 1.200 οχήματα του συγκεκριμένου τύπου που θα ενισχύσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς και θα του προσδώσουν νέα δυναμική. Άλλη μία πολύ καλή στιγμή για το Στρατό μας, όπως συμβαίνει σε κάθε τελετή ένταξης ενός νέου οπλικού συστήματος και να σας πω και κάτι το οποίο ίσως να είναι μια καινοφανής εξέλιξη: Η δουλειά μας, το καθήκον μας και η προσήλωση μας δεν είναι μόνο να συμφωνούμε, να ενεργοποιούμε σχετικά υποπρογράμματα και να πάμε στην συμβασιοποίησή τους αλλά πλέον το έχουμε φτάσει όλο αυτό και στο επίπεδο της παραλαβής αυτών και νομίζω αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι.

Σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των δύο ετών, από το τέλος του 2019 όταν άκουσα για πρώτη φορά αυτήν την ιδέα για την προμήθεια αυτών των οχημάτων, όταν το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (Office of Defence Cooperation – ODC) των ΗΠΑ στην Ελλάδα ενημέρωσε το ΓΕΣ για το σχεδιασμό του Αμερικανικού Στρατού να αποσύρει και να παραχωρήσει αριθμό οχημάτων Μ1117, ως Excess Defence Article (EDA), ολοκληρώθηκε, με εξαιρετικά γρήγορες και στοχευμένες ενέργειες, η προμήθεια των εν λόγω οχημάτων από το Στρατό Ξηράς.

Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την ταχύτητα και το συντονισμό που επέδειξαν σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών, οι οποίες ποτέ δεν είναι απλές και δεδομένες. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο συνολικό πλέγμα ενεργειών που έχουν αναληφθεί από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας -σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους και τα αποτελέσματα το αποδεικνύουν- με σκοπό την επαύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Τα οχήματα Μ1117 θα συμπληρώσουν τα ήδη υπάρχοντα οπλικά συστήματα, παρέχοντας νέες δυνατότητες στο Στρατό Ξηράς. Το εύρος των αποστολών που μπορούν να εκτελέσουν αποτελεί εχέγγυο της επιτυχούς ενσωμάτωσης και αξιοποίησης τους.

Το γεωπολιτικό περιβάλλον της Ελλάδος και οι απειλές που αντιμετωπίζει στην περιοχή του Έβρου, στο Αιγαίο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, μάς υποχρεώνουν να είμαστε διαρκώς σε καθεστώς επιχειρησιακής εγρήγορσης και να επιδιώκουμε, διατηρούμε και επαυξάνουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα στο κατάλληλο επίπεδο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και εν προκειμένω ο Στρατός Ξηράς ανέκαθεν αποτελούσαν εγγυητή της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Πατρίδος και προασπιστή των εθνικών συμφερόντων. Καθιστούν τη χώρα ισχυρό και αξιόπιστο σύμμαχο, που διαδραματίζει ενεργητικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και ισχυρότατη δύναμη αποτροπής για κάθε επίδοξο αντίπαλο ή επιβουλέα.

Γι’ αυτό η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, εργαζόμαστε συνεχώς και από κοινού, επιδιώκοντας τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο με την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων, όσο και με την υποστήριξη και αναβάθμιση των υπαρχόντων και την ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών της χώρας.

Σήμερα παραλαμβάνουμε τα πρώτα σαράντα τέσσερα από τα 1.200 συνολικά οχήματα. Ασφαλώς και δεν σταματά εδώ αυτή η προμήθεια. Ασφαλώς και θα χρειαστούν παρεμβάσεις προκειμένου αυτά να αναβαθμιστούν όσον αφορά κυρίως στην προσθήκη των οπλικών συστημάτων που θα φέρουν και κάποιου συστήματος επικοινωνίας. Σκοπός μας είναι να τρέξουμε γρήγορα τις διαδικασίες ώστε να πάμε και στις προσθήκες αυτές έτσι ώστε να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά. Το γεγονός όμως ότι μας παραδίδονται αυτά τα 1.200 οχήματα στην ουσία άνευ κόστους, από ένα κόστος κοντά στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Εξοχότατος κ. Πρέσβης και καλός μας φίλος, καθιστά αυτή την προμήθεια από μόνη της, μόνο για αυτό το λόγο, συμφέρουσα. Προφανώς υπάρχουν τα έξοδα μεταφοράς που δεν είναι ένα αμελητέο ποσόν, αλλά θυμηθείτε ότι πρόκειται για 1.200 οχήματα. Κι αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέα ποσότητα στοιχείων τα οποία θα προστεθούν στις δυνατότητές του Στρατού Ξηράς και των Ενόπλων Δυνάμεων ευρύτερα.

Κύριε Πρέσβη,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, εσάς και την ομάδα σας, για το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας που επιτεύχθηκε μεταξύ της Αμερικανικής Πρεσβείας και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, είναι ακόμη μια σταθερή απόδειξη της ακμάζουσας στρατηγικής σχέσεως μεταξύ Ελλάδος – ΗΠΑ και της συνεχούς συνεργασίας ανάμεσα στις Ελληνικές και τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Προσπαθούμε να επεκτείνουμε, να εμπλουτίσουμε και να ενισχύσουμε αυτή την συνεργασία, μου φαίνεται ότι γίνονται πράγματα σχεδόν σε καθημερινή βάση. Θα μπορέσουμε να το παρατηρήσουμε αυτό αύριο στην Αλεξανδρούπολη, αλλά ακόμα πιστεύουμε πως τα καλύτερα έπονται και η στρατηγική συνεργασία είναι σε μια εξαιρετική κατάσταση αυτή τη στιγμή. Αλλά υπάρχουν και άλλα που πρέπει να κάνουμε και είμαστε όλοι δεσμευμένοι στο να κάνουμε περισσότερα. Σας ευχαριστώ λοιπόν, για τη συνεισφορά σας σε προσωπικό επίπεδο, τη συνεισφορά της ομάδας σας και να είστε σίγουρος πως θα κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε επίσης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι είμαι πεπεισμένος πως τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Ασφαλείας Μ1117 θα προσδώσουν νέα πνοή στην επιχειρησιακή σχεδίαση των Σχηματισμών του Στρατού μας, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να εκτελέσουν ένα μεγάλο εύρος αποστολών και να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επιλογή και ολοκλήρωση της προμήθειας ενός αξιόπιστου οπλικού συστήματος.

Σας ευχαριστώ».