Φρέσκια αμερικανοτουρκική κόντρα! Οργή ΗΠΑ για τα τουρκικά Bayraktar TB2 στην ΑιθιοπίαΟι ΗΠΑ ανησυχούν για τις πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας στην Αιθιοπία που πλήττεται από συγκρούσεις

Δεν έφταναν όλα τα υπόλοιπα θέματα που χωρίζουν Άγκυρα και Ουάσινγκτον τώρα ήρθε και νέo επεισόδιο στο σήριαλ.

Μετά τους S-400, τα F-35, τα  F-16 τώρα δημιουργήθηκε ζήτημα και με τα τουρκικά drones!
 
Οι αμερικανικές αρχές σύμφωνα με το Reuters έθεσαν ζήτημα με την Τουρκία για τις πωλήσεις οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Αιθιοπία, όπου δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα όπλα εναντίον ανταρτών.

Η Ουάσινγκτον έχει "βαθιές ανθρωπιστικές ανησυχίες" σχετικά με τις πωλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να παραβιάσουν τους περιορισμούς των ΗΠΑ σχετικά με τα όπλα στην Αντίς Αμπέμπα, δήλωσε ανώτερος δυτικός αξιωματούχος.
 
Ο πολυετής πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και της ηγεσίας της βόρειας περιοχής Τίγκρεϊ, από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις της Αφρικής, έχει σκοτώσει χιλιάδες αμάχους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κέρας της Αφρικής Τζέφρι Φέλτμαν "έθεσε αναφορές για τη χρήση ένοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Αιθιοπία και τον συνακόλουθο κίνδυνο βλάβης αμάχων" κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα.

Ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον μετέφερε τη δυσφορία της σε μερικές συναντήσεις, ενώ ο στρατός και η κυβέρνηση της Αιθιοπίας δεν απάντησαν σε λεπτομερή αιτήματα για σχολιασμό.


Η Τουρκία, η οποία πωλεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, έχει απορρίψει τις επικρίσεις ότι παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Αφρική και έχει δηλώσει ότι βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές στην Αιθιοπία για να παροτρύνει τις διαπραγματεύσεις.

Την περασμένη εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να συστήσουν μια ανεξάρτητη έρευνα για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων στην Αιθιοπία, μια κίνηση στην οποία αντιτίθεται σθεναρά η κυβέρνησή της.

Οι δυνάμεις των ανταρτών του Τιγκρεϊ δήλωσαν τη Δευτέρα ότι αποσύρονται από ορισμένες βόρειες περιοχές μετά τις κυβερνητικές επελάσεις και, σε επιστολή τους προς τα Ηνωμένα Έθνη, ζήτησαν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα εχθρικά αεροσκάφη πάνω από το Τιγκρέϊ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιόρισε τον Μάιο τις εξαγωγές αμυντικών προϊόντων για τις ένοπλες δυνάμεις της Αιθιοπίας.
 
Τον Σεπτέμβριο, ο Λευκός Οίκος ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται, έστω και έμμεσα, σε πολιτικές που απειλούν τη σταθερότητα, επεκτείνουν την κρίση ή διαταράσσουν την ανθρωπιστική βοήθεια εκεί, αν και...

Και κινέζικα drones 
To ζήτημα λαμβάνει διαστάσεις και με την πληροφορία για κινεζικά drones στην περιοχή


ΠΗΓΗ
loading...