Μυστικά εξοπλίζει τα τουρκικά Bayraktar η Γερμανία



Το πλέον νευραλγικό σύστημα που διαθέτει το τουρκικό drone, «Bayraktar», αυτό της ανίχνευσης και των αισθητήρων του, πουλάει η Γερμανία στην Τουρκία. Πρόκειται για το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα αισθητήρων και εντοπισμού στόχων, ARGOS II HDT.

Ειδικότερα, στην έγκριτη εκπομπή, «Frontal» του γερμανικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού, ZDF, αποκαλύφθηκε ότι η γερμανική εταιρεία, Hensoldt, σπάζει το μερικό «εμπάργκο» που έχει αποφασίσει η Γερμανία έναντι της Τουρκίας στα οπλικά συστήματα.

Έτσι, προμηθεύει με τον απαραίτητο εξοπλισμό την Άγκυρα, μέσω θυγατρικής της γερμανικής εταιρείας, με έδρα την Πρετόρια, στη Νότιο Αφρική. Κατ' αυτό τον τρόπο, η εταιρεία παρακάμπτει τη υφιστάμενη γερμανική νομοθεσία.

Κοροϊδία

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι, ενώ το γερμανικό Δημόσιο - κυβέρνηση διαθέτει το μειοψηφικό πακέτο μετοχών της Hensoldt, ύψους 25,1%, κάτι όμως που της δίνει δικαίωμα βέτο (blocking minority), όχι μόνο δεν έκανε χρήση αυτού του δικαιώματός της, αλλά κάνει τα στραβά μάτια στις εξαγωγές του συστήματος προς την Τουρκία.

Μπορεί, λοιπόν, η Γερμανία να κόπτεται δήθεν περί της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», και να δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στην Ελλάδα, αλλά οι εξοπλιστικές μπίζνες με την Τουρκία καλά κρατούν.

Να σημειωθεί ότι η Αθήνα, με αφορμή και τα γερμανικά υποβρύχια που αποκτά η Τουρκία, επανειλημμένως έχει ζητήσει από το Βερολίνο να περιορίσει τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, αλλά η Γερμανία, τουλάχιστον επί Μέρκελ, αγνόησε παντελώς την ελληνική κυβέρνηση.

Βέβαια, δεν είναι μόνο η Γερμανία που έχει εξοπλιστικά πάρε - δώσε με την Τουρκία, κάτω και πάνω από το τραπέζι. Όπως έχει αποκαλυφθεί στο παρελθόν, και βρετανικές εταιρείες ενεπλάκησαν στο μη επανδρωμένο τουρκικό αεροσκάφος, «Bayraktar».

Το ίδιο έκαναν και καναδικές, αλλά σταμάτησαν τη συνεργασία τους, πέρυσι, μετά την καθοριστική εμπλοκή της Τουρκίας -και με τα drones της- στον πόλεμο Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας.

Η γερμανική εταιρεία, Hensoldt, συνεργάζεται με την Τουρκία από το 2020, οπότε διεκόπη η συνεργασία της εταιρείας που κατασκευάζει το «Bayraktar» με καναδική εταιρεία, εξαιτίας του πολέμου στον Καύκασο και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Διεθνής δραστηριότητα

Η Hensoldt θεωρείται από τις σημαντικές διεθνώς εταιρείες στον τομέα της. Δραστηριοποιείται παγκοσμίως, ενώ πέρυσι είχε κέρδη άνω του 1,2 δισ. ευρώ.

Έχει, επίσης, πολλές θυγατρικές εκτός Γερμανίας όπως στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία και την Ινδία. Στη Νότιο Αφρική, μέσω της οποίας μεταφέρει τεχνολογία και εξοπλισμό στην Τουρκία, διαθέτει τις θυγατρικές Hensoldt Optronics και GEW Technologies LTD.

Υποβρύχια

Να σημειωθεί πως η Hensoldt, η οποία διαθέτει και γραφείο στην Άγκυρα, διατηρεί εδώ και χρόνια στενές σχέσεις με την Τουρκία.

Ιδιαίτερα με τις τουρκικές εταιρείες, Aselsan και STM, κυρίως στον τομέα των εξοπλισμών για το Πολεμικό Ναυτικό. Ανάμεσα στα άλλα, προβαίνει σε προμήθειες και αναβαθμίσεις περισκοπίων (Οptical masts SERO, OMS) των τουρκικών υποβρυχίων κλάσεων Ay, Preveze και Reis.

Ουκρανία

Μπορεί, βέβαια, η Γερμανία να μην έχει κηρύξει εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, ωστόσο, μετά τις πολλαπλές εισβολές των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Συρία και τις επιθέσεις με drones στη Συρία και στο Βόρειο Ιράκ κατά Κούρδων, έχουν αποφασιστεί, κατόπιν παρεμβάσεων στο Κοινοβούλιο, σημαντικοί περιορισμοί στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων.

Γερμανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι, βάσει αυτών των περιορισμών, δεν επιτρέπεται η χρήση γερμανικής στρατιωτικής τεχνολογίας σε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται σε αποστολές, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο. Τέτοιες, όπως κατά των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ.

Το ίδιο ισχύει όταν τα drones χρησιμοποιούνται από απολυταρχικά συστήματα, όπως για παράδειγμα το Τουρκμενιστάν ή για τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Υεμένη.

Οι ίδιοι, πάντως, παρατηρούν ότι το Bayraktar χρησιμοποιείται και από χώρες όπως η Ουκρανία, παρ' ότι παραμένει αδιευκρίνιστο (!) έως τώρα εάν σε αυτό έχει ενσωματωθεί το σύστημα ανίχνευσης της Hensoldt. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, εμμέσως, η Γερμανία εμπλέκεται και στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Οι «Πράσινοι»

Κατά τους Γερμανούς αναλυτές, ωστόσο, υπάρχει κενό στον νόμο, δεδομένου ότι η γερμανική νομοθεσία επιτρέπει τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία και άλλες χώρες, μέσω θυγατρικών των γερμανικών εταιρειών που έχουν έδρα σε άλλες χώρες.

Κενό που φαίνεται ότι επικαλείται και η Hensoldt, εκπρόσωποι της οποίας παραδέχθηκαν τις εξαγωγές προς την Τουρκία, υποστηρίζοντας όμως ότι είναι πλήρως συμβατές με τη γερμανική νομοθεσία.

Να σημειωθεί πως οι «Πράσινοι» με τις προγραμματικές δηλώσεις τους έχουν δεσμευτεί για νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο τον περιορισμό των εξαγωγών εξοπλισμού που παρακάμπτουν τις βασικές πολιτικές γραμμές της γερμανικής κυβέρνησης.