Η Αθήνα ανοίγει «πυρ» στη Ρόδο - Στο νησί των ιπποτών ο ΑΓΕΕΘΑ



Σε ετοιμότητα για τουρκική αντίδραση - Στην Κύπρο ο ΥΠΕΘΑ για τριμερή

Ένα ενδιαφέρον διήμερο ξεκινά από σήμερα καθώς η Αθήνα θα διενεργήσει χερσαίες ασκήσεις στη Ρόδο σε συνδυασμό με αεροναυτικές μονάδες και την άσκηση έρευνας και διάσωσης ανατολικά του νησιού των ιπποτών.

Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι πως σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Πενταπόσταγμα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να τις παρακολουθήσει και ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος κάτι που ενδέχεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις στη γείτονα Τουρκία, καθώς έχει πολλάκις επισημάνει με δηλώσεις υπουργών της πως ενοχλείται όταν αξιωματούχοι της Ελλάδας μεταβαίνουν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τω Δωδεκανήσων. Πολύ δεν περισσότερο όταν αυτές έχουν να κάνουν και με στρατιωτικές δραστηριότητες ή επιθεωρήσεις καθώς στη Άγκυρα θεωρούν πως κάτι τέτοιο αντίκειται στο καθεστώς αποστρατικοποίησης που θα πρέπει να διέπει κατά την Τουρκία όλα αυτά τα νησιά.

Παράλληλα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από σήμερα θα βρίσκεται για την σύνοδο των υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας, στη Λευκωσία. Μια κίνηση που δείχνει ξεκάθαρα πως η Αθήνα έχει πιάσει το νόημα ως προς το τι πρέπει να γίνει απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την σύσταση και ενδυνάμωση συμμαχιών στην περιοχή με χώρες που θεωρούν έως ένα βαθμό πως ο τουρκικός νεοοθωμανισμός είναι επικίνδυνος για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ιορδανία μέχρι και πρόσφατα εθεωρείτο μια χώρα που είναι πιο κοντά στην Τουρκία και μάλιστα έχει πραγματοποιήσει και ασκήσεις με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Για αυτό τον λόγο η ένταξή της σε ένα από τα τριμερή σχήματα που προωθεί η Αθήνα στην περιοχή θεωρείται ως μια κίνηση που μειώνει την τουρκική επιρροή.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δε σε συνέντευξή του επεσήμανε την Τουρκική διπροσωπία τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο Τούρκος ομόλογός μου όταν συναντηθήκαμε και συζητήσαμε, έδειξε θετικός ως προς το σκεπτικό μου. Αλλά η δημόσια ρητορική του, όπως και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, παραμένει επιθετική και ενίοτε ευθέως προσβλητική έναντι της χώρας. Επομένως, κρατούμε «μικρό καλάθι». 

Ο Ερντογάν μπορεί την ίδια ώρα που το έριχνε στο τραγούδι στη Σμύρνη την Παρασκευή να μην είχε κατά νου τον κατήφορο που θα συνέχιζε η τουρκική λίρα με την επιμονή του στην μείωση των επιτοκίων ωστόσο δεν έδειξε να «ιδρώνει και το αυτί του». Έτσι γυρίζοντας από το Τουρκμενιστάν μέσα στο αεροπλάνο μίλησε και πάλι για γεωτρύπανα και γεωτρήσεις.

«Τώρα έχουμε πλοία σεισμικής έρευνας. Είχαμε τρία πλοία γεωτρήσεων. Τώρα προσθέσαμε ένα τέταρτο. Το αγοράσαμε καινούργιο σε πολύ προσιτή τιμή. Τώρα έχουμε τα δικά μας πλοία. Θα κάνουμε ανακαλύψεις στα δικά μας νερά με τα πλοία αυτά» δήλωσε χαρακτηριστικά

Όσο ο Ερντογάν έκανε μεγάλοπνοα σχέδια η τουρκική λίρα συνέχιζε τον κατήφορα. Ως αποτέλεσμα η ισοτιμία της την Δευτέρα κατρακύλησε στις 12,78 λίρες το δολάριο και 14,41 λίρες το ευρώ.