ΥΠΕΘΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο απόκτησης μη-επανδρωμένων σκαφών για το Πολεμικό Ναυτικό



Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Μη επανδρωμένα πλοία συνοδά στολίσκων του Πολεμικού μας Ναυτικού στο Αιγαίο», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Οι επιχειρησιακές απαιτήσεις, σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, έχουν καθορισθεί μέσω της εγκεκριμένης από το ΚΥΣΕΑ Δομής Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2020 – 2034.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί και αξιολογεί την ανάπτυξη πειραματικών τεχνολογιών που αφορούν σε Μη Επανδρωμένα Σκάφη Επιφάνειας συνεκτιμώντας τις επιχειρησιακές του απαιτήσεις.

Παράλληλα, εξετάζονται όλες οι πιθανές επιλογές, για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης, με σκοπό την αναβάθμιση των συγκεκριμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, περαιτέρω αποδέσμευση στοιχείων μέσω της παρούσας διαδικασίας δεν είναι δυνατή, καθόσον εμπίπτουν στην κατηγορία του «ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ», διότι άπτονται του εθνικού αμυντικού σχεδιασμού και της Δομής Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ