Εθνική Φρουρά: Εξοπλιστικά για νέα ελικόπτερα, νέο σύστημα αεράμυνας και νέα αντιαρματικά όπλα



Το εξοπλιστικό στίγμα της Εθνικής Φρουράς έδωσε ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια ενημ΄έρωσης του Τύπου. To sigmalive.com μας ενημερώνει για τους κύριους άξονες ενεργειών του Υπουργείου Άμυνας με βάση τα όσα ανέφερε ο ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.

Σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση των πιστώσεων, που διατέθηκαν για εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ παράλληλα τόνισε πως το Υπουργείο υλοποιεί προγράμματα, που αναβαθμίζουν σημαντικά τις δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς για συλλογή πληροφοριών και επίγνωση της κατάστασης και για αντιμετώπιση απειλών. Είπε ακόμη πως το Υπουργείο προχωρεί η υλοποίηση υφισταμένων και νέων συμβάσεων για αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, συμπεριλαμβανομένων των Μη Επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV’s) ενώ διερευνά διάφορες επιλογές για προμήθεια σύγχρονου συστήματος αεράμυνας, την προμήθεια αντιαρματικού συστήματος, καθώς και αγορά ελικοπτέρων.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την αναβάθμιση των υποδομών, αναφέροντας πως συνολικά 2 έργα θα ολοκληρωθούν εντός του 2021, 12 βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής και 11 σε στάδιο προχωρημένης μελέτης.

Ο τρίτος άξονας, όπως είπε ο κ. Πετρίδης, εστιάζεται στη διαχείριση θεμάτων προσωπικού και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εφεδρεία. «Το Υπουργείο με το ΓΕΕΦ προχώρησαν σε διευθετήσεις για την επιστρατευτική τακτοποίηση σχεδόν 16000 ανέντακτων εφέδρων, οι οποίοι προσήλθαν οικειοθελώς στα Τμήματα Επιστράτευσης», είπε και σημείωσε πως τα θετικά αποτελέσματα που έχουν σημειωθεί το τρέχον έτος, αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω με την επέκταση των μέτρων στα σημεία εισόδου και εξόδου της Δημοκρατίας.

Ο τέταρτος άξονας του πρώτου Πυλώνα αφορά στη συνέργεια με τις λοιπές συνιστώσες εθνικής ισχύος του κράτους, η οποία συμβάλλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, και όπως είπε ο Υπουργός, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης του βαθμού ετοιμότητας Υπουργείων και Υπηρεσιών, που έχουν κηρυχθεί ως Υπηρεσίες Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών.