Η Σερβία επεκτείνει την πυραυλική ομπρέλα με συστήματα μάχης από Ρωσία και Κίνα



Κατά τη διάρκεια του 2022, η Σερβία σχεδιάζει να ολοκληρώσει μια πυραυλική ομπρέλα πάνω από το έδαφός της και τα νέα όπλα θα προσδίδουν προστασία στη Σερβία και τον στρατό της σε όλες τις ζώνες υψομέτρου, κάτι που δεν υπήρχε ακόμη και κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης ισχύος του πρώην JNA, γράφει σερβικό δημοσίευμα.

Η άμυνα του κράτους από τον εναέριο χώρο θα στεφθεί με την αγορά του πολυαναμενόμενου πυραυλικού συστήματος μεσαίου ή μεγάλου βεληνεκούς.
 
Σύμφωνα με ανεπίσημες ανακοινώσεις, τον ρόλο αυτό θα αναλάβει το κινεζικό σύστημα FC-3, η αγορά του οποίου έχει συμφωνηθεί και το οποίο θα βρίσκεται στον Σερβικό Στρατό στις αρχές του επόμενου έτους. 

Πυλώνας προστασίας μονάδων, αλλά και της επικράτειας, από πέρυσι είναι το σύγχρονο ρωσικό πυροβολικό-πυραυλικό σύστημα «Pancir», που θεωρείται το καλύτερο όπλο αεράμυνας αυτής της κατηγορίας.

Η επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών,  Αλεξάνταρ Βουλίν, στη Μόσχα επιβεβαίωσε ότι η Σερβία έχει συμφωνήσει για την παράδοση επιπλέον ποσοτήτων αυτών των όπλων, αλλά και ότι έχουν σκιαγραφηθεί οι κατευθύνσεις περαιτέρω στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με τη Ρωσία.

«Πήραμε αντιαρματικά βλήματα «cornet». Λάβαμε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και αγοράζουμε επίσης νέα «Παντσίρ»», είπε ο Βουλίν την Πέμπτη μετά από συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Πρόκειται για μια άλλη συστοιχία - έξι οχήματα με εκτοξευτές, που θα μπορούσαν να παραδοθούν τους πρώτους μήνες του 2022.

 Όπως επιβεβαιώθηκε από πολλές πηγές, η νέα συστοιχία του σύγχρονου «Καθαριστή του Ουρανού» θα είναι σε πιο προηγμένη έκδοση (SM) σε σύγκριση με το «Pancir» που βρίσκεται ήδη στον στρατό.

« Υπολογίζεται ότι κάθε όπλο «Παντσίρ» έχει την ικανότητα ίση με μια πλήρη συστοιχία πυραύλων «Neva», όπου η συστοιχία «Neva» μπορεί να χτυπήσει έναν στόχο, ενώ ένα «Pancir» συλλαμβάνει τέσσερις στόχους. 

Η αποστολή της νέας ρωσικής πυραυλικής  συσκευής στη Σερβία θα είναι να υπερασπιστεί το έδαφος (βεληνεκές έως 15 χιλιόμετρα σε ύψος, δηλαδή 20 χιλιόμετρα σε απόσταση), κυρίως από drones και τη δράση κατευθυνόμενων αεροπορικών ρουκετών - εξηγεί ο Σερβικός Στρατός.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξηγούν ότι η τοποθέτηση της άμυνας στο πεδίο της εναέριας μάχης θα ολοκληρωθεί με τη χρήση των υπαρχόντων πυραυλικών συστημάτων "Neva", του εκσυγχρονισμένου "Cuba", καθώς και του συστήματος προστασίας των μονάδων από αεροπορικές επιθέσεις - γαλλικό "Mistral" και εγχώριο «Pasars», τα οποία θα είναι οπλισμένα με εκσυγχρονισμένους εγχώριους πυραύλους.

 Η δημιουργία γραφείου του ρωσικού υπουργείου στο Βελιγράδι

Το επικείμενο άνοιγμα του γραφείου αντιπροσωπείας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στο Βελιγράδι αναμένεται να δώσει πρόσθετη ώθηση στη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία, την οποία οι δύο υπουργοί αξιολόγησαν ως εξαιρετική.

- Το γραφείο του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας στη Σερβία θα ανοίξει το συντομότερο δυνατό. Μόνο τεχνικά ζητήματα απομένουν να επιλυθούν - είπε ο Βουλίν επικαλούμενος το ρωσικό υπουργείο.

Η διαδικασία για το άνοιγμα ρωσικού γραφείου αντιπροσωπείας ξεκίνησε πέρυσι, σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ της ρωσικής και της σερβικής κυβέρνησης.

Στόχος αυτού του γραφείου θα είναι η ταχύτερη επίλυση του ζητήματος της συμφωνημένης στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας και βοήθειας από τη Ρωσία.

Vesti-online.com