«Προσγειώνονται» τα πρώτα έξι Rafale



Στις 19 Ιανουαρίου καταφθάνει στην Ελλάδα η πρώτη εξάδα των Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), πρώτο βήμα στην ένταξή τους στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Τα πρώτα έξι (από τα συνολικά 24 τα οποία θα αποκτήσει η Π.Α.) γαλλικά μαχητικά της 332 Μοίρας θα καλύψουν άμεσα επιχειρησιακές ανάγκες, καθώς ήδη οι χειριστές τους έχουν πρακτικά ολοκληρώσει και τελειοποιούν την εκπαίδευσή τους στη Γαλλία. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει αποφασιστεί ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι παρών ο αρχηγός ΓΕΑ Γιώργος Μπλιούμης, επί των ημερών του οποίου αποφασίστηκε η προμήθεια των γαλλικών μαχητικών.

Δεδομένου ότι ο κ. Μπλιούμης συμπληρώνει περίπου την ίδια περίοδο τρία χρόνια στη θέση του αρχηγού ΓΕΑ και ως εκ τούτου αυτή δεν μπορεί να επιμηκυνθεί εκ των πραγμάτων, είναι πιθανή η ολιγοήμερη καθυστέρηση των κρίσεων, ώστε ο πολύπειρος αξιωματικός της Π.Α. να τύχει της αναγνώρισης που του οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου, καθώς εντός δύσκολων συνθηκών το επιτελείο του ολοκλήρωσε επιτυχώς την ταχεία προώθηση του συνόλου της εκπαίδευσης, ένταξης και προσαρμογής του προσωπικού με τα Rafale.

Στα επόμενα δύο χρόνια θα πραγματοποιηθούν οι παραδόσεις και των υπολοίπων 12 Rafale που ήδη έχουν αγοραστεί από την Π.Α. Ωστόσο, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να κινηθούν και οι διαδικασίες για τα επιπλέον έξι μαχητικά του ίδιου τύπου που η κυβέρνηση αποφάσισε να προμηθευτεί προκειμένου ο συνολικός αριθμός αυτού του τύπου να φθάσει εκείνον μιας πλήρους μοίρας των 24 αεροσκαφών.

Συγκεκριμένα, το επιτελείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία του φακέλου για τα πρόσθετα έξι αεροσκάφη. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες οι λεπτομέρειες για την πρόσκτηση των έξι επιπλέον Rafale θα παρουσιαστούν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων, ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Στη Βουλή αναμένεται, επιπλέον, να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες και η υπόθεση της απόκτησης των τριών νέων γαλλικών φρεγατών τύπου FDI.