Ασυνήθιστη συνάντηση στο ελληνικό ΥΠΕΞ για τα τουρκικά UAV-Κίνδυνος παρουσίας BAYRAKTAR T-B2 γύρω από τα σύνορά μας



Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στο θέμα των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων λόγω τουρκικών BAYRAKTAR T-B2 και AKINCI

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, μια ασυνήθιστη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τι προηγούμενες ημέρες.

Σε ειδική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν και στρατιωτικοί στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, συζητήθηκαν αναλυτικά οι στρατιωτικές και διπλωματικές διαστάσεις των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) που κατασκευάζει η Τουρκία.

Στη συνάντηση που έγινε τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκαν τόσο οι πτήσεις τουρκικών UAV στο Αιγαίο, όσο και η επέκταση της λίστας των χωρών που αγοράζουν ή θέλουν να αγοράσουν τουρκικά UAV σε Αφρική και Ευρώπη.

Στην συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις για το τι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα ενάντια στη «διπλωματία των UAV της Τουρκίας».

Όπως κατανοούμε, το κύριο θέμα αφορούσε τις εξαγωγές των τουρκικών εξοπλισμένων με πυραύλους UAV Bayraktar TB2, και οι επιλογές της Αθήνας να παρέμβει σε στην ΕΕ.

Είναι γνωστό πλέον ότι η Τουρκία έχει πλέον στενές σχέσεις με ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με αφορμή τα UAV Bayraktar TB2.

Για παράδειγμα η Αλβανία θα αγοράσει Bayraktar μέγιστου βάρους απογείωσης 30kg, τα οποία ναι μεν θα προορίζονται για χρήση από τις αστυνομικές αρχές, αλλά με μια “τροποποίηση” μπορούν να γίνουν εξοπλισμένα εναέρια οχήματα.

Πιθανόν λέμε, να δούμε UAV αυτού του τύπου ακόμα και στα Σκόπια, μια χώρα με πολύ καλές στρατιωτικές σχέσεις και πολύ δωρεάν τουρκικό στρατιωτικό υλικό, ενώ τουρκικά Bayraktar υπάρχουν στη Κύπρο, την Λιβύη, και στο Αιγαίο.

Υπάρχουν κύκλοι ειδικών επί αμυντικών θεμάτων,οι οποίοι ανησυχούν ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ήδη την Αλβανία, αλλά πιθανόν και τα Σκόπια, ως δορυφόρους για την παρακολούθηση της Ελλάδας.


 
Είναι πλέον γεγονός ότι το τουρκικό καθεστώς “στήνει” μεθοδικά ένα τεράστιο δίκτυο βάσεων μη επανδρωμένων εναερίων αεροσκαφών ( και σε λίγο και σκαφών) γύρω από την ελληνική και κυπριακή επικράτεια με σκοπό τον εκβιασμό του ελληνισμού για να πετύχει αναίμακτα τα προκλητικά σχέδια του σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Για αυτό και η Άγκυρα, έχει ξεκινήσει μια διπλωματική και ειδησεογραφική εκστρατεία, κατασυκοφάντησης της Ελλάδος, αφού υπάρχει πλέον σοβαρός λόγος που οι Τούρκοι δεν θέλουν την διεξαγωγή ελληνικών στρατιωτικών ασκήσεων στα νησιά “πρώτης γραμμής” στο Αιγαίο, αλλά και την παρουσία ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο.

Η χώρα μας σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο εξετάζει σειρά μέτρων που μπορεί να ληφθούν, ενάντια στο τουρκικό σχέδιο περικύκλωσης ελληνικών νήσων και χερσαίου εδάφους, χάρη στις τουρκικές βάσεις UAV.

Το ελληνικό γενικό επιτελείο εκτιμά ότι η Τουρκία δημιουργεί ένα πλέγμα βάσεων εξοπλισμένων με πυραύλων μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, με σκοπό να καταστήσει την χώρα μας όμηρο των ορέξεων και των προκλήσεων της.

Εκτιμάται ότι ήρθε επιτέλους, η ώρα να προχωρήσουμε σε μια αγορά αριθμού εξοπλισμένων drone, παράλληλα με την αμυντική συνεργασία με Ισραήλ, ΗΠΑ για την δημιουργία ενός ελληνικού επιθετικού μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος, το επόμενο διάστημα οπωσδήποτε.