Παναγιωτόπουλος: 40-50 στελέχη των Ελληνικών ΕΔ έχουν δηλώσει για το Σαχέλ



Διευκρίνισε πάντως πως οριστική απόφαση για αποστολή δεν έχει ληφθεί, αλλά...

Για το Σαχέλ μίλησε μεταξύ άλλων σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος λέγοντας αρχικά πως είναι "απειλή ασφαλείας" και συμπλήρωσε: "Προτάθηκε και στην Ελλάδα να συμμετάσχει με ένα ολιγάριθμο στρατιωτικό άγημα. Ακόμη δεν έχουμε πάριε την οριστική μας απόφαση αλλά το σκεφτόμαστε.

Γιατί πρώτον η Ελλάδα είναι σε εκείνη την ζώνη των ευρωπαϊκών χωρών που δεν είναι τόσο μακριά από εκείνη την γειτονιά. Η χώρα μας θα στείλει επαγγελματίες, διαλεγμένοι και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από στελέχη των ενόπλων δυνάμεων να μπουνε σε αυτήν την αποστολή. 40-50 στελέχη. Τα στελέχη θέλουν να μπαίνουν σε τέτοιες αποστολές, γιατί εκτός από το δέλεαρ το οικονομικό και το δέλεαρ της συμμετοχής σε μια ξένη αποστολή, κομίζουν πολύτιμες εμπειρίες. Βέβαια έχει ένα σχετικό ρίσκο, γιατί πας σε ζώνες και περιοχές, όπου δεν επικρατεί η ειρήνη , η ασφάλεια και η αρμονία.

Είναι εμπόλεμες περιοχές. Δεν πας στον πόλεμο, αλλά πας να υποστηρίξεις επιχειρήσεις εκεί σε περιοχές αποσταθεροποιημένες. Επομένως έχει ένα ρίσκο. Από την άλλη αν η Ελλάδα θέλει να την υπολογίζουν σαν αμυντική δύναμη τουλάχιστον σε ευρωπαΪκό επίπεδο, που αξίζει να μας θεωρούν έτσι δεδομένου πως έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις αξιόμαχες, ετοιμοπόλεμες, παρούσες σε διεθνείς αποστολές, τότε θα πρέπει να δει σοβαρά συμμετοχή σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Βέβαια είναι κα ιη συμμαχική σχέση με την Γαλλία.

Είπαν κάποιοι πως ετοιμαζόμαστε να πάμε εκεί πέρα επειδή αυτό συμφωνήσαμε στην συμφωνία που υπογράψαμε... ΟΧΙ, αυτό απορρέει από την συμμαχική σχέση. Οι Γάλλοι είναι ισχυροί σύμμαχοί μας. Αν όμως θεωρείς ότι έχεις δικαιώματα απέναντι ενός συμμάχου σου, δηλαδή μπορεί να του ζητήσεις κάτι όταν είσαι στην ανάγκη και αντιστοίχως υπάρχουν και υποχρεώσεις απέναντι σε ένα σύμμαχό σου, όταν σε χρειαστεί αυτός να δηλώσεις το παρων. Όταν το σκέφτονται 14 χώρες γιατί να μην το κάνει και η Ελλάδα; " 

Για Ευρωστρατό 
Απάντησε και στην αντιπολίτευση που μίλησε για "φέρετρα" στην Βουλή και τόνισε πως "η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει τι ρόλο θα παίξει όσον αφορά στο να πρωτοστατήσει στην δημιουργία μιας ΕυρωπαΪκής Στρατιωτικής Δύναμης που κάποιοι το περιγράφουν σαν Ανάπτυξη Στρατηγικής Αυτονομίας της ΕΕ" ..

"Θεωρώ πως η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει, κι αν θέλει η Ελλάδα να της συμπαρίστανται όλοι θα πρέπει να αναλάβει και κάποιες υποχρεώσεις. Το να ζητάμε μόνο και ποτέ να μην δίνουμε το ελάχιστον όταν κάποιο μας το ζητάνε οδηγεί μόνο σε μεγαλύτερη απομόνωση" τόνισε..