Ιστορικό χαμηλό: Χαμόγελα στις Ένοπλες Δυνάμεις άδειασαν οι δομές μεταναστών



Χαμόγελα στις Ένοπλες Δυνάμεις αφού οι δομές φιλοξενίας μεταναστών αδειάζουν από μετανάστες.

Για πρώτη φορά από την απαρχή της προσφυγικής κρίσης το 2015 υπάρχουν δομές φιλοξενίας των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες είναι κυριολεκτικά άδειες από μετανάστες – πρόσφυγες, οι οποίοι εισήλθαν με παράνομο τρόπο στην Ελλάδα, εκτός νόμιμων πυλών εισόδου.

του Χρήστου Μαζανίτη

Τα ευοίωνα μηνύματα από την απογραφή την εβδομάδα των Χριστουγέννων διαδέχθηκαν τα εξαιρετικά νέα αυτής της εβδομάδας, γεμίζοντας με αισιοδοξία τις σκέψεις για το 2022.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής για την 23 Δεκεμβρίου, που έχει στην διάθεσή του το ΓΕΕΘΑ, διέμεναν σε 16 δομές διαχείρισης Ενόπλων Δυνάμεων, 10.923 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 26.045 ατόμων.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, η απογραφή της 30ης Δεκεμβρίου 2021 έδειξε ότι διαμένουν σε 16 δομές διαχείρισης Ενόπλων Δυνάμεων, 3.474 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 15.548 ατόμων.

Οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ για την 30 Δεκεμβρίου 2021 δεν παρείχαν μερίδες φαγητού, λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους μετανάστες/πρόσφυγες. Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ.

Σε ότι αφορά το εύλογο ερώτημα «που πήγαν περίπου 7.500 άτομα σε μια εβδομάδα», η απάντηση που λάβαμε είναι ότι τα στοιχεία αφορούν αποκλειστικά τις δομές φιλοξενίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ορισμένοι από αυτούς είτε έλαβαν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, κάποιοι απελάθηκαν και κάποιοι μετακινήθηκαν σε δομές τις ενδοχώρας.