Πέντε χρόνια πίσω οι Τούρκοι από την Ελλάδα στον αέρα ακόμα και αν τα βρουν αύριο με τους Αμερικάνους



Οι Τούρκοι και να τρέξουν αύριο την όποια συμφωνία με τις ΗΠΑ η Ελλάδα έχει ξεφύγει στον αέρα.

Τουρκία: Πέντε χρόνια πίσω οι Τούρκοι από την Ελλάδα στον αέρα ακόμα και αν τα βρουν αύριο με τους Αμερικάνους και πάρουν τα 40 F-16 Block 70-72 Super Viper.

Η Τουρκία κάνει προσπάθειες να βρει τρόπο να προμηθευτεί αεροπλάνα νέας γενιάς.

Η απόβολή της Άγκυρας από το πρόγραμμα αγοράς και κατασκευής 100 F-35 έχει οδηγήσει την τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο να μην έχει αεροπλάνα νέα γενιάς.

Η όποια προσπάθεια της Τουρκίας να εκσυγρονίσει με τουρκικά μέσα τα τουρκικά F-16 επί της ουσίας θα δώσει στην Άγκυρα την δυνατότητα να ανεβάσει τα τουρκικά F-16 έως το επίπεδο των ελληνικών F-16 Block 50 (πιο κάτω από την βαθμίδα Viper).

Άρα η Άγκυρα θα μείνει για αρκετά χρόνια ακόμα χωρίς μαχητικά νέας γενιάς.

Η Τουρκία επιθυμεί να κατασκευάσει το τουρκικό Εθνικό Μαχητικό, το οποίο όμως για να φτάσει να πετά στο Αιγαίο θα χρειαστεί τουλάχιστον επτά χρόνια (σ.σ. και αν θα είναι ανταγωνιστικό).

Η Άγκυρα, γνωρίζοντας πως έχει μείνει πολύ πίσω από την Ελλάδα στον αέρα, ζήτησε από τις ΗΠΑ την αγορά 40 F-16 Block 70-72 Super Viper καθώς και την αναβάθμιση σε επίπεδο Viper άλλων 80 τουρκικών F-16.

Γιατί το ζήτησε αυτο η Άγκυρα;

Οι Τούρκοι γνωρίζουν πως ότι και να κάνουν στα τουρκικά F-16, αν αυτά δεν έχουν ραντάρ ΑESA, θα είναι πάντα υποδεέστερα από τα ελληνικά.

Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία, ακόμα και αύριο να τα βρει με τους Αμερικάνους, που λέει ο… λόγος, θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια για να πάρει νέα μαχητικά σε ικανούς αριθμούς.

Την ίδια περίοδο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο οι Τούρκοι θα βρίσκουν απέναντί τους τα ελληνικά Viper και τα Rafale και ίσως τα… πρώτα F-35.