ΥΠΕΘΑ: Ωράριο εργασίας Στρατιωτικών, Μονάδων Έβρου



Σε απάντηση της σχετικής Αναφοράς, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Χρήστος Γκόκας και Βασίλης Κεγκέρογλου με θέμα «Ωράριο εργασίας Στρατιωτικών, Μονάδων Έβρου», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Στο σύνολο του προσωπικού εφαρμόζεται απαρέγκλιτα το ωράριο εργασίας, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στα ισχύοντα θεσμικά κείμενα καθώς και το Πρόγραμμα Ωρών Υπηρεσίας Εκπαιδεύσεως (ΠΩΥΕ) των Μονάδων, ενώ το προσωπικό που εκτελεί 24ωρες υπηρεσίες διανυκτέρευσης λαμβάνει τις δικαιούμενες απαλλαγές.

Αναφορικά με το μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό καθορίζεται στις διατάξεις των άρθρων 123 έως 127 του ν.4472/2017 (Α'74) και η χορήγηση οποιουδήποτε επιδόματος ή αποζημίωσης πέραν των προβλεπόμενων απαιτεί τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας, η οποία εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, στο άρθρο 127 του ν. 4472/2017 (Α'74), καθορίζεται η χορήγηση των παρακάτω επιδομάτων και αποζημιώσεων στο στρατιωτικό προσωπικό:

• Επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων του, καθώς και της απασχόλησής του χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν του ωραρίου εργασίας του.

• Επιδόματος «παραμεθορίων περιοχών» ύψους εκατό ευρώ (100 €) το οποίο καταβάλλεται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία υπηρετούν μεταξύ άλλων, εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (μόνο πρώην ν. Δωδεκανήσου), κ.λπ., και θεσπίστηκε ως αντιστάθμισμα της καταργούμενης ημερήσιας αποζημίωσης εκτός έδρας για εκτέλεση υπηρεσίας, που ελάμβανε μόνο το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετούσε στις αναφερόμενες περιοχές.

• Ειδικής αποζημίωσης λόγω νυχτερινής απασχόλησης 2,77€ ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης, στο στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ και στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ), που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυχτερινές ώρες. Σημειώνεται ότι για τη χορήγηση της εν λόγω αποζημίωσης προβλέπεται η έκδοση ΚΥΑ, η οποία εισέτι εκκρεμεί.

Τέλος σας γνωρίζω ότι, όσον αφορά στο προσωπικό, το οποίο μετακινείται προκειμένου να ενισχύσει τις εμπλεκόμενες στη φύλαξη των συνόρων Μονάδες, σε αυτό καταβάλλεται αποζημίωση οδοιπορικών εξόδων, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 7 του ΠΔ 200/1993, κατόπιν προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες και βαρύνει τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του οικείου προϋπολογισμού του ΓΕΣ έτους 2021.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ