«Βρυχάται » η Ρωσία κατά ΗΠΑ - Απειλεί με στρατιωτική ανάπτυξη σε Κούβα και Βενεζουέλα



Απειλές εκτοξεύει η Ρωσία κατά Ηνωμένων Πολιτειών και ΝΑΤΟ μιλώντας για αδιέξοδο στις συνομιλίες εξαιτίας της -αναμενόμενης- απόρριψης των εγγυήσεων ασφαλείας που απαιτεί προς αποσόβηση του κινδύνου ανάφλεξης με εισβολή της στην Ουκρανία, χωρίς να αποκλείει στρατιωτική ανάπτυξη στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Μπαράζ δηλώσεων για «στρατιωτικά μέτρα» έρχονται διά στόματος Ρώσων αξιωματούχων την επομένη του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του οποίου αμφότερες οι πλευρές επέμειναν στις «κόκκινες γραμμές» με τη διπλωματία να διαφαίνεται πως «αγοράζει» μεν χρόνο, αλλά τον κίνδυνος νέας στρατιωτικής σύρραξης στην Ευρώπη να παραμένει υπαρκτός.

Πρέπει να προετοιμαστούμε για κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία, δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ, όπου πέρασε σήμερα η «σκυτάλη» της διαπραγμάτευσης. Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να δεχθούν σφαίρες επιρροής ή περιορισμούς στην πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ, τόνισε ο Μάικλ Κάρπεντερ μιλώντας στους δημοσιογράφους κατόπιν των διαβουλεύσεων στη Βιέννη, αναφερόμενος στην απαίτηση της Ρωσίας να διακοπεί η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος ηγήθηκε της ρωσικής αντιπροσωπείας στις προγενέστερες διμερείς συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Γενεύη, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι συζητήσεις καταλήγουν σε αδιέξοδο.

«Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στον ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμοι για κανένα λόγο και υπό καμία μορφή να συζητήσουν τα βασικά μας αιτήματα για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ, τη μείωση των υποδομών της Συμμαχίας και την επιστροφή της στα σύνορα του 1997. Και φυσικά και στο θέμα που αφορά τις νομικά δεσμευτικες εγγυήσεις για την μη εγκατάσταση αντίστοιχων συστημάτων σε άμεση εγγύτητα με τα σύνορα μας» δήλωσε ο ίδιος.

«Σε κάποιο βαθμό είναι αδιέξοδο ή διαφορά προσεγγίσεων. [...] Δεν βλέπω τον λόγο, τις επόμενες μέρες, να συναντηθούμε και πάλι και να αρχίσουμε τις ίδιες συζητήσεις» ανέφερε, παρόλο που ταυτόχρονα επανέλαβε ότι ο διάλογος δεν σταματά και συνεχίζεται σε διάφορα επίπεδα και κατευθύνσεις.

«Προτείναμε να κινηθούμε βήμα-βήμα ως προς τα έγγραφα [που έχει καταθέσει η Μόσχα ως προσχέδιο συμφωνιών ασφαλείας] και να εργαστούμε επί αυτών ώστε να φθάσουν στο στάδιο της υπογραφής. Αυτό είναι αδύνατο σήμερα διότι σε βασικά στοιχεία των εγγράφων αυτών οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους είπαν κατηγορηματικά 'όχι'» τόνισε μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση.

Και στο σημείο αυτό προειδοποίησε πως «ούτε επιβεβαιώνει, ούτε αποκλείει» την πιθανότητα ανάπτυξης στρατιωτικών μέσων στην Κούβα και τη Βενεζουέλα εφόσον οι συνομιλίες οριστικά καταρρεύσουν, λέγοντας ότι «όλα εξαρτώνται από τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η προειδοποίηση Ριαμπκόφ απηχεί δηλώσεις του τον περασμένο μήνα με τις οποίες συνέκρινε την τρέχουσα ένταση γύρω από την Ουκρανία με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962 που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου. Ανάλογες προειδοποιήσεις έχει απευθύνει και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε περίπτωση περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Στο ίδιο μοτίβο των προειδοποιήσεων, η ρωσική αντιπροσωπεία στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) -όπου πέρασε σήμερα η «σκυτάλη» της διαπραγμάτευσης-» προειδοποίησε με τη λήψη «απαιτούμενων μέτρων» εάν η Δύση δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Μόσχας.

«Εάν δεν έχουμε μία εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις μας εντός λογικού χρονικού πλαισίου και συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά προς τη [Ρωσία], θα πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη στρατηγική ισορροπία και να εξαλείψουμε τις απαράδεκτες απειλές για την εθνική μας ασφάλεια» αναφέρεται σε ανάρτηση της ρωσικής αποστολής στον ΟΑΣΕ στο Twitter που αποδίδεται στον πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.

Η αντιπροσωπεία παράλληλα προειδοποίησε ότι «μπορεί να αναδυθεί μία κρίση στην ήπειρο με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Και την ίδια στιγμή, στη Μόσχα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποιούσε από πλευράς του με πλήρη διάρρηξη σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένες Πολιτείες, εφόσον υιοθετούν οι προτεινόμενες κυρώσεις που στοχεύουν τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κορυφαίους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς και χρηματοπιστωτικούς θεσμούς της Ρωσίας.

«Οι κυρώσεις εναντίον του ηγέτη κράτους είναι ένα μέτρο που ξεπερνά το όριο και θα ισοδυναμούσε με διακοπή των σχέσεων» δήλωσε ο Πεσκόφ, ενώ χαρακτήρισε «ανεπιτυχείς» τις μέχρι στιγμής συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για να προσθέσει πως «εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η καλή θέληση»...

Το νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία που υποστηρίζεται από τον Λευκό Οίκο φέρει την «υπογραφή» του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, και υποστηρίζεται από περισσότερους από 20 γερουσιαστές με επιρροή των Δημοκρατικών, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ διαμηνύει σε ανακοίνωσή του ότι τα τιμωρητικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο καθιστούν απόλυτα σαφές ότι η αμερικανική Γερουσία δεν θα μείνει άπραγη καθώς το Κρεμλίνο απειλεί να εισβάλει εκ νέου στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν δεν χρειάζεται να οδηγήσει σε κατάρρευση όλη τη ρωσική οικονομία, ούτε χρειάζεται να θυσιάσει τις ζωές των δικών του ανθρώπων σε μία μάταιη απόπειρα να ξαναγράψει το χάρτη της Ευρώπης» τονίζει.

Το νομοσχέδιο «μπλοκάρει» επίσης ρωσικές εταιρείες από το παγκόσμιο δίκτυο συναλλαγών Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) -κίνηση που συχνά έχει χαρακτηριστεί ως «πυρηνική επιλογή» λόγω των συνεπειών που θα είχε για την ρωσική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Στις προβλέψεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της ασφάλειας της Ουκρανίας, ενώ ο γερμανικός αγωγός Nord Stream 2 χαρακτηρίζεται «εργαλείο κακόβουλης επιρροής της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και καλείται η διακυβέρνηση Μπάιντεν να «εξετάσει όλα τα διαθέσιμα και κατάλληλα μέτρα» για να διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία.