Σταϊκούρας: Ποιες αλλαγές έρχονται στον φόρο εισοδήματος



Για τις αλλαγές στον φόρο εισοδήματος μίλησε στον κόμβο TAXHEAVEN («Διάλογοι ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ» ) και τον ΣΚΑΪ (Γιώργο Αυτιά) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος
Διευκρίνισε, δε, ότι ο φόρος εισοδήματος θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο, σε 8 δόσεις, ενώ η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει από το Μάρτιο ώστε να μπορέσουν οι λογιστές να δημιουργήσουν στις φορολογικές δηλώσεις τις προϋποθέσεις.


Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε: «Έχουμε ήδη συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό τον κο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, έτσι ώστε όχι μόνο εσωτερικά η ΑΑΔΕ να είναι έτοιμη να ανοίξει το σύστημα από τον Μάρτιο αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) πολύ γρήγορα να ενσωματώσουν τα στοιχεία έτσι ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών και παράλληλα οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν τις διευκολύνσεις στις δόσεις των τελευταίων ετών. Αυτό είναι ο στόχος και υπάρχει σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με όλους αυτούς τους φορείς έτσι ώστε να είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα είμαστε συγχρονισμένοι».

Μειωμένος ο ΕΝΦΙΑ
 
Για τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι σε δύο έως τρεις εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η επίπονη άσκηση για τη δομή του φόρου στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών, ενώ για το θέμα αυτό, αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα και νέα σύσκεψη των εμπλεκόμενων.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ο συνολικός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50-60 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα υπ[αρξει συνολική μείωση 3-4% επιπρόσθετα του 22% που ίσχυσε την τελευταία δεκαετία: «Αναπροσαρμόζουμε τους συντελεστές. Θα επιδιώξουμε να είναι σε περισσότερες δόσεις και να ξεκινήσουμε από τον Μάρτιο την καταβολή», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι εξετάζεται «κόφτης» όπου υπάρχει μεγάλη άνοδος των αντικειμενικών αξιών που συμπαρασύρει τον φόρο. «Θα δούμε ώστε να μην υπάρχει υπερβολική αύξηση σε περιοχές με άνοδο των αντικειμενικών αξιών» υπογράμμισε, και επανέλαβε ότι θα ενσωματωθεί στον κύριο φόρο ο συμπληρωματικός, ο οποίος αφορά σε περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ. Πάντως, δεν αποσαφήνισε τι μέλλει γενέσθαι με τον συμπληρωματικό φόρο για τα νομικά πρόσωπα.

Ικανοποίηση για την πορεία της οικονομίας - Οι κίνδυνοι για τη χώρα
Ο υπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της τονίζοντας ότι «το 2021 πετύχαμε πολύ υψηλότερη ανάκαμψη από τις αρχικές εκτιμήσεις». Η ανάκαμψη θα είναι μάλλον πολύ μεγαλύτερη από το 6,9% Επίσης, αποφεύχθηκαν τα «λουκέτα», έκλεισαν λιγότερες επιχειρήσεις και μειώθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες η ανεργία και είχαμε αύξηση των καταθέσεων.

Εξέφρασε, ωστόσο, τον προβληματισμό του γιατί η Ελλάδα παραμένει να είναι μία από τις χώρες με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη. Τόνισε ότι για τη στήριξη πολιτών έχουν δοθεί 43,3 δισ. πόροι, που αντιστοιχεί στο ¼ του ΑΕΠ, δηλαδή το τέταρτο υψηλότερο πακέτο παγκοσμίως. Όμως, αυτό είναι πια στο έλλειμμά μας που μετακυλίεται στο χρέος της χώρας, το οποίο είναι το 2ο με 3ο υψηλότερο στην Ευρώπη.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η χώρα μας παραμένει σε καθεστώς εποπτείας από τους θεσμούς.

«Η χώρα πάει καλά, αναβαθμίζεται, αλλά δεν έχει φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα» τόνισε. 

Επιπλέον,όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, αρχίζει να υπάρχει συσταλτική νομισματική πολιτική, δηλαδή εξαιτίας και του πληθωρισμού, περιορίζεται η ρευστότητα και θα αυξηθούν τα επιτόκια, που σημαίνει αυξημένο κόστος δανεισμού.

«Ό,τι και να γίνει το 2023 θα έχουμε δημοσιονομικούς στόχους».Γι αυτό και θέλει πολύ προσοχή στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για να είναι η μετάβαση ομαλή με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα.

Θα συνεχιστεί η στήριξη για την ενεργειακή ακρίβεια
Ο ίδιος σημείωσε ότι εφέτος, η αύξηση κατά 4 δισ. ευρώ των εσόδων του Προϋπολογισμού θα προέλθει αποκλειστικά από την ανάπτυξη, επανέλαβε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 38 δισ. ευρώ, (οπότε «βγαίνουμε ακόμη και στα δυσμενέστερα σενάρια για πολλούς μήνες») και δήλωσε ότι η στήριξη στα νοικοκυριά για την ενεργειακή ακρίβεια θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.

ΦΠΑ: Θα επαναξιολογηθεί στο μέλλον αν χρειαστεί
Για το ΦΠΑ έγινε «άσκηση» μείωσής του σε συγκεκριμένα βασικά αγαθά και διαπιστώθηκε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και θα επαναξιολογηθεί μελλοντικά ανάλογα με την εξέλιξη του πληθωρισμού.

Στα σκαριά η μείωση ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
«Οι μειώσεις φόρων που έχουμε κάνει θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Ψάχνουμε το δημοσιονομικό χώρο για μονιμοποίηση των μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών και της κατάργησης εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα για μετά το 2022».