Το «σκάνδαλο με τις στρατιωτίνες» συγκλονίζει το Ισραήλ



Ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο καταδίκασε έναν αξιωματικό του στρατού σε 18 μήνες φυλάκιση, αφού τον κατηγόρησε για πράξεις που περιλάμβαναν κρυφές φωτογραφίσεις σε στρατιωτίνες σε ιδιωτικούς χώρους για διάστημα δύο ετών.

Και η ισραηλινή εφημερίδα «Yedioth Ahronoth » ανέφερε ότι ο αξιωματικός,  Ρομ Άμπεργκελ, ομολόγησε την ενοχή του για 45 κατηγορίες εναντίον του, μεταξύ των οποίων η διάπραξη άσεμνων πράξεων και απόπειρες σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ο Ισραηλινός στρατιωτικός εισαγγελέας απήγγειλε αρχικά 81 κατηγορίες, αλλά ο αριθμός μειώθηκε με τον αξιωματικό να παραδέχεται την ενοχή του.

Ο εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση σημείωσε ότι περίπου 30 στρατιωτίνες αναγνωρίστηκαν ως θύματα των ενεργειών του αξιωματικού.

Ο αξιωματικός ζήτησε συγγνώμη από τα θύματά του και είπε ότι δεν επιδίωξε να δημοσιεύσει τις φωτογραφίες, γνωρίζοντας ότι οι ερευνητές βρήκαν περισσότερες από 1.000 φωτογραφίες και βίντεο σε κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές. 

Εκτός από τη φυλακή, η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση διέταξε την αφαίρεση του σημερινού βαθμού του υπολοχαγού και την πτώση του σε κατώτερο βαθμό.

Ο στρατιωτικός εισαγγελέας ζήτησε αρχικά ποινή φυλάκισης 3 ετών, αλλά αργότερα η ποινή μειώθηκε.

Η Στρατιωτική Εισαγγελία πιστεύει ότι απαιτείται αποτροπή σε τέτοιες περιπτώσεις, μετά από αλλεπάλληλα εγκλήματα που «αμαύρωσαν» την εικόνα του  ισραηλινού στρατού πέρυσι.

ynetnews.com,