ΗΠΑ: Εάν η Ρωσία αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στην Κούβα θα απαντήσουμε αποφασιστικά



Η κυβέρνηση Μπάιντεν απάντησε στις προειδοποιήσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ξεκινήσει ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Κούβα και τη Βενεζουέλα εάν συνεχίσουν να αυξάνονται οι εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεσμευόμενες για  μια «αποφασιστική» απάντηση εάν δει αποδείξεις ότι η απειλή είναι πραγματική.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση την Πέμπτη ότι δεν μπορεί «ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να αποκλείσει» μια τέτοια κίνηση.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν  τις δηλώσεις με μια αναφορά ότι πράκτορες της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας, FSB, είχαν επισκεφθεί τις δύο χώρες του δυτικού ημισφαιρίου τις τελευταίες ημέρες.

«Δεν πρόκειται να ανταποκριθούμε σε ατάκες», είπε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στην Miami Herald.

«Εάν η Ρωσία ξεκινήσει πραγματικά να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, θα το αντιμετωπίσαμε αποφασιστικά».

Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας έχουν αυξηθεί από τον Δεκέμβριο, όταν η Ρωσία άρχισε να συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να εξωθήσει την Ρωσία να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία με κάθε τρόπο.

Οι  συνομιλίες μεταξύ Ρώσων, Αμερικανών, Ευρωπαίων και αξιωματούχων του ΝΑΤΟ  που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες σε όλη την Ευρώπη, αλλά οι αξιωματούχοι δεν ανέφεραν κάποια σημαντική πρόοδο.

Ορισμένοι Κουβανοί εξόριστοι παρακολουθούν στενά την αντιπαράθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν με τη Ρωσία και την Κίνα, με την ελπίδα ότι μια νέα γεωπολιτική αναδιάταξη θα δελεάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να διεκδικήσει την Κούβα στον κύκλο επιρροής των ΗΠΑ και να επιδιώξει πιο ενεργά την αλλαγή καθεστώτος στο νησί.

Τα σχόλια του Ryabkov θα μπορούσαν να πάντως να σημαίνουν ότι το νησί της Καραϊβικής θα μπορούσε και πάλι να εμπλακεί σε μια επανάληψη της κουβανικής πυραυλικής κρίσης.

Οι κυβερνήσεις της Κούβας και της Βενεζουέλας δεν έχουν σχολιάσει τις ρωσικές αυτές δηλώσεις. Η κουβανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Η  Ρωσία έχει έρθει πιο κοντά στο κομμουνιστικό νησί, εγκρίνοντας δάνεια και αυξάνοντας τη στρατιωτική συνεργασία. Αύξησε επίσης την οικονομική της συμμετοχή στον τομέα του πετρελαίου στη Βενεζουέλα, βοηθώντας τη χώρα να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους εκείνη την εποχή, η Ρωσία έπαιξε επίσης ρόλο στο να πείσει τον Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας να παραμείνει στην εξουσία όταν η αντιπολίτευση με αμερικανική παρακίνηση προσπάθησε να ανατρέψει κορυφαίους στρατιωτικούς ηγέτες το 2019.