«Κλείδωσαν» το Αιγαίο τα Ελληνικά «γεράκια» και έστησαν ασπίδα αποτροπήςΜε υψηλές διαθεσιμότητες και μεγάλο αριθμό μαχητικών σε επιφυλακή, η Πολεμική Αεροπορία ήταν έτοιμη να στείλει ένα ακόμη μήνυμα ισχύος και υπεροχής γεμίζοντας το Αιγαίο με μεγάλο αριθμό αεροσκαφών.

Από τα χαράματα η Πολεμική Αεροπορία ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε Τουρκική πρόκληση με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στη Λήμνο όσο και στον Αη Στράτη. Και με δεδομένο ότι τις προηγούμενες ημέρες οι αξιωματούχοι της γείτονος είχαν φροντίσει να ανεβάσουν τους τόνους με συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις τα «γεράκια» της HAF φρόντισαν να λάβουν τα μέτρα τους. Να «κλειδώσουν» το Αιγαίο και ειδικά το Βορειοανατολικό FIR Αθηνών και να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οποιαδήποτε ενέργεια της Τουρκικής αεροπορίας θα βρει μπροστά της ισχυρό αποτρεπτικό «τείχος» με τους Έλληνες ιπτάμενους να έχουν λάβει εντολές για άμεση αντίδραση.

Όσο το πρωθυπουργικό ελικόπτερο πετούσε ζεύγος μαχητικών από την 111 Πτέρυγα Μάχης περιπολούσε συνεχώς κοντά στα όρια του FIR Αθηνών ενώ πέρα από τα μαχητικά επιφυλακής σε Λήμνο, Σκύρο και Καστέλι υπήρχε ετοιμότητα και σε όλες τις μητρικές Αεροπορικές Βάσεις για άμεση απογείωση μεγάλου αριθμού αεροσκαφών. Την ώρα που στην «καρδιά» της Ελληνικής αεράμυνας, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας τα Επιτελικά στελέχη της HAF παρακολουθούσαν συνεχώς την εικόνα από τα ραντάρ και βρίσκονταν σε πλήρη επιφυλακή. 

Οι γείτονες δεν τόλμησαν να προκαλέσουν όσο ο πρωθυπουργός βρισκόταν στον αέρα, όμως μισή ώρα μετά την άφιξή του στη Λήμνο, ζεύγος F-16 κινήθηκε μεταξύ Λήμνου και Λέσβου παραβιάζοντας τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Η αντίδραση των «γερακιών» της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν άμεση, με το ζεύγος που περιπολούσε να σπεύδει, ενώ ταυτόχρονα είχαν ήδη απογειωθεί και άλλα μαχητικά από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και προσέγγιζαν την περιοχή. Την ίδια ώρα υπήρχε ετοιμότητα να βρεθούν πάνω από κάθε γωνιά του Αιγαίου αεροσκάφη της HAF σε περίπτωση που οι γείτονες αποφάσιζαν να κλιμακώσουν βάζοντας στο «παιχνίδι» και άλλα μαχητικά ακόμα και στο Κεντρικό ή στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.Το Τουρκικό ζεύγος έπειτα από ελάχιστα λεπτά παραμονής πάνω από το Αιγαίο έσπευσε να αποχωρήσει.

Με υψηλές διαθεσιμότητες και μεγάλο αριθμό μαχητικών σε επιφυλακή, η Πολεμική Αεροπορία ήταν έτοιμη να στείλει ένα ακόμη μήνυμα ισχύος και υπεροχής γεμίζοντας το Αιγαίο με μεγάλο αριθμό αεροσκαφών και ποσοτική υπεροχή πέρα από το ποιοτικό πλεονέκτημα. Όμως οι γείτονες στη γνωστή τακτική αποφυγής των συγκρίσεων δεν έκαναν καμία περαιτέρω κίνηση πέρα από τη συνηθισμένη πτήση αεροσκάφους ηλεκτρονικού πολέμου ώστε να καταγράψει αριθμό παραβιάσεων. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση τα Ελληνικά «φτερά» ήταν εκεί για να τονίσουν ότι όποιος πετά στο FIR Αθηνών εγκλωβίζεται στα ραντάρ και στα όπλα των μαχητικών της HAF.

Με δεδομένο ότι σε λιγότερο πλέον από δύο εβδομάδες η Πολεμική Αεροπορία υποδέχεται στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα τα πρώτα έξι Ελληνικά Rafale αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την κλιμάκωση της εμπρηστικής ρητορικής των γειτόνων, οι πρώτες εβδομάδες του 2022 αναμένονται ιδιαίτερα «θερμές» με την Πολεμική Αεροπορία να αυξάνει την εγρήγορσή της. Οι τελευταίες άλλωστε ημέρες με τις υπερπτήσεις Τουρκικών μαχητικών αλλά ακόμα και UAV-όπως στην Κανδελιούσσα της Νισύρου- δείχνουν ότι οι γείτονες παρά τα προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζουν σε διαθεσιμότητες μαχητικών έχουν αποφασίσει να ανεβάσουν την ένταση. Με τα «γεράκια» της HAF να τονίζουν ότι οι «μέρες Rafale» δεν θα είναι όπως όλα δείχνουν ήρεμες στον ουρανό του Αιγαίου.