Απειλείται πόλεμος στην Ευρώπη;



Με τις διεθνείς συνομιλίες να έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης συνεχίζουν να μην αποφέρουν σημαντική πρόοδο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και της Ευρώπης βρίσκονται σε φρενίτιδα σχετικά με την πιθανότητα να ξεσπάσει πόλεμος. Όλοι θέλουν να αποτρέψουν μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Αλλά με ποιο τρόπο; 

Του Αντιναυάρχου ε.α. Δημήτρη Τσαϊλά

Υπάρχουν τρεις στρατηγικές για την προσπάθεια αποτροπής μιας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία: 
1. Χρήση στρατιωτικής δύναμης, 
2. οικονομικές κυρώσεις και 
3. διπλωματική πειθαρχία. 
Ωστόσο, μόνο η πρώτη κάνει νόημα.

Η ωμή βία, με τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων, θα μπορούσε τελικά να σημαίνει πόλεμο. Υπάρχει σημαντική υποστήριξη για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, κυρίως από αντιπάλους της Μόσχας που πιστεύουν ότι το καθεστώς της Ουκρανίας αξίζει στήριξης. Δηλαδή από τις ΗΠΑ μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Η μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια, προς ώρας είναι οι αντιαεροπορικοί και αντιαρματικοί πύραυλοι, με τους οποίους θα ανέβαινε το θανατηφόρο τίμημα της εισβολής.

Αν και μια τέτοια υποστήριξη θα πρόσφερε ένα προφανές αντικίνητρο για μια ρωσική εισβολή, δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει τους Ρώσους να δράσουν εάν η Δύση αποτύχει να προσφέρει τις παραχωρήσεις που επιδιώκει. Αν και οι μεγαλύτερες απώλειες μπορεί να αποτελέσουν πολιτικό πρόβλημα για τη Μόσχα, μια ταπεινωτική υποχώρηση πιθανότατα θα ήταν πιο επιζήμια. Η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει με αυξημένες αεροπορικές επιθέσεις και πυραυλικές επιθέσεις, προκαλώντας περισσότερους θανάτους και καταστροφές στην Ουκρανία.

Ένας πόλεμος θα έβρισκε λίγους οπαδούς, σε όλες τις πλευρές. Οι Ευρωπαίοι δεν επενδύουν στα αμυντικά τους προγράμματα για τον εαυτό τους, πόσο πιθανό είναι να προχωρήσουν σε έναν πιθανό πόλεμο για τα έθνη που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Η Γερμανία δεν θέλει καν να διακόψει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Πόσο πιθανό είναι να στείλουν λεγεώνες στρατιωτών για να απελευθερώσουν τη Γεωργία και την Ουκρανία;

 Φυσικά, υπάρχουν πάντα κάποιοι πρόθυμοι όπως το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια για να ηγηθούν της σταυροφορίας! Άρα η στρατιωτική επέμβαση και ο πόλεμος είναι κακές ιδέες.