F-35: Η Νότια Κορέα καθήλωσε το στόλο των stealth μαχητικών – Τί συνέβη ;



Η Νότια Κορέα αποφάσισε να καθηλώσει τον στόλο των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή ένα απρόσμενο ατύχημα που έλαβε χώρα κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, όπου ένα F-35A πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση.

Ευτυχώς ο πιλότος δεν διέτρεξε κίνδυνο και είναι καλά στην υγεία του, ωστόσο η Πολεμική Αεροπορία της Νότιας Κορέας (ROKAF) δεν ήταν καθόλου «ανακουφισμένη» με το ατύχημα, καθώς σύμφωνα με τις αρχικές ματυρίες, η αναγκαστική και απότομη προσγείωση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν λειτούργησαν τα συστήματα προσγείωσης του μαχητικού αεροσκάφους.

Πηγές του Υπουργείου Άμυνας στη Σεούλ επιβεβαίωσαν χθες την εντολή για καθήλωση του στόλου αεροσκαφών τύπου F-35, ενώ αξιωματούχος δήλωσε πως «η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και τα F-35 έχουν σταματήσει τις δαστηριότητές τους».

Πώς συνέβη το ατύχημα ;
Ο Shin Ok-chul, Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας, δήλωσε στο πλαίσιο τοποθέτησής του στο Κοινοβούλιο της χώρας του, πως ο πιλότος πετούσε σε χαμηλό υψόμετρο και ανησύχησε όταν άκουσε θορύβους, με αποτέλεσμα να τσεκάρει τα λειτουργικά συστήματα του F-35.

Όταν ο ίδιος διαπίστωσε ότι όλα είχαν σταματήσει να λειτουργούν εκτός από τον κινητήρα και το σύστημα χειρισμού του αεροσκάφους, αποφάσισε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση με την «κοιλιά» του μαχητικού, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά με ένα F-35 και έχει τρομερές συνέπειες για την κατασκευή του αεροσκάφους και τις stealth ιδιότητες που του προσφέρει η επικάλυψη βαφής της ατράκτου.

Ωστόσο, υπάρχει ένα προηγούμενο. Ένα αμερικανικό F-22 πραγματοποίησε παρόμοια προσγείωση τύπου «belly-landing» και η USAF χρειάστηκε τέσσερα χρόνια και πολλά λεφτά για να το επιφέρει σε λειτουργική κατάσταση. Όπως είναι αναμενόμενο, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας θέλουν να μάθουν τι ακριβώς συνέβη και η προληπτική καθήλωση των F-35 θα τους δώσει τον απαιτούμενο χρόνο για να βρουν την «απάντηση» και την αιτία που προκάλεσε το ατύχημα αυτό.

Με πληροφορίες από: The Drive / Φωτογραφίες αρχείου Reuters