Rafale: Η Ελλάδα δεν θα πάρει πάνω από 24 γιατί θέλει F-35 και 2.500 άρματα και τεθωρακισμένα



Θα αργήσει η Ελλάδα να πάρει πάνω από 24 Rafale, υποστηρίζουν οι Γάλλοι.

Rafale: Η Ελλάδα δεν θα πάρει πάνω από 24 γιατί θέλει F-35 και 2.500 άρματα και τεθωρακισμένα, υποστηρίζουν οι Γάλλοι.

Σε ένα εκτενές αφιέρωμα στις… χρυσές δουλειές που κάνουν τα γαλλικά Rafale ανά τον κόσμο, δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά και η Ελλάδα.

Στην επιλογή της Αθήνας για την αγορά 24 γαλλικών μαχητικών (σ.σ. καθώς και στις υπόλοιπες πέντε χώρες) έγινε ιδιαίτερη αναφορά από το γαλλικό meta-defense.fr.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Γάλλους, αν και η Ελλάδα άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει να αγοράσει επιπλέον Rafale παράλληλα με την παραγγελία των αμερικανικών F-35, αυτό θα μπορούσε να συμβεί στο «σχετικά μακρινό μέλλον», καθώς όπως λένε η Αθήνα έχει ήδη αναλάβει βαριές δημοσιονομικές δεσμεύσεις με την απόκτηση των 24 Rafale, των τριών φρεγατών Belharra, τον εκσυγρονισμό των 83 F-16 σε Viper και ενώ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για τις κορβέτες Gowind 2500.

Oι Γάλλοι τονίζουν πως εκτός από το Ναυτικό και την Αεροπορία, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει στο εξής να χρηματοδοτήσουν και τον εκσυγχρονισμό των 2.500 ελληνικών αρμάτων και τεθωρακισμένων.

Στο γαλλικό δημοσίευμα υπενθυμίζεται επίσης πως από τους έξι διεθνείς πελάτες των Rafale oι πέντε (σ.σ. μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) είχαν αγοράσει και το Mirage 2000.

Βέβαια, οι Γάλλοι δεν παραλείπουν να ασχοληθούν και με τον ανταγωνισμό, τονίζοντας πως τα Eurofighter, η Saab και η Βοeing θα προσπαθήσουν να πάρουν και αυτοί μερίδιο από την αγορά και να επηρεάσουν τους ηγέτες των χωρών που προχωρούν σε παραγγελίες νέων αεροσκαφών.

Η Dassault Aviation και η ομάδα που χειρίζεται τις πωλήσεις των Rafale βλέπουν την κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας ως ευκαιρία, αφού η Ουάσιγκτον δεν θα θελήσει να πουλήσει F-35 σε χώρες που έχουν προβεί στην αγορά και ρωσικών μαχητικών (π.χ. Αίγυπτος).