Πυρομαχικά ασκήσεων 120 mm και κρυπτογραφικές συσκευές ενέκρινε η Βουλή



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής, για δύο θέματα προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού επ’ ωφελεία του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, που έλαβαν θετική γνωμοδότηση.

Πρόκειται συγκεκριμένα για:

Προμήθεια πυρομαχικών ασκήσεων αρμάτων μάχης Leopard 2 των 120 mm.
Προμήθεια κρυπτογραφικών συσκευών για το Πολεμικό Ναυτικό.
Αμφότερες οι προμήθειες, πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω διακρατικής συμβάσεως με τις ΗΠΑ. Επίσης, και οι δύο συμβάσεις είναι ύψους κάτω των 10 εκατ. €, ως αρμοδιότητος ΥΦΕΘΑ. Συγκεκριμένα, η πρώτη είναι ύψους περίπου 7 εκατ. € και η δεύτερη 8,5 εκατ. €.

Διευκρινίζεται ότι η προμήθεια πυρομαχικών ασκήσεων, δεν αφορά τα σύγχρονα πυρομαχικά αρμάτων μάχης στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 19 Ιανουαρίου. Αυτή θα ακολουθήσει.

Στην ανωτέρω συνεδρίαση συμμετείχαν ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, καθώς και οι Γενικοί Διευθυντές Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ και Οικονομικού Σχεδιασμού & Υποστήριξης Υποναύαρχος (Ο) Δημήτριος Ρυζιώτης ΠΝ.