Γίνεται πράξη! Νέος Ελληνικός Ναύσταθμος στον Βόλο για να ελέγχουμε το ΑιγαίοΠροχωρούν οι διαδικασίες για τον Ναύσταθμο του πολεμικού ναυτικού στον Αλμυρό Μαγνησίας
Από τον Βόλο πιθανόν και με τις Φρεγάτες Belhara και με τα Zubr θα ελέγχουμε το Αιγαίο μας…μόνοι μας. Έχει ξεκινήσει ήδη, ο σχεδιασμός για την δημιουργία ενός τρίτου ελληνικού ναυστάθμου στο Βόλο για να ελέγχει το Αιγαίο.

Με αφορμή τα νέα προγράμματα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού με την αγορά Τριών Φρεγατών Belhara, καθώς και των τριών ή τεσσάρων Κορβετών Gowind, έχουμε αυτόματα την ανάγκη νέων ναυτικών βάσεων.

Ο Βόλος προκρίνεται λόγω δεσπόζουσας θέσης ελέγχου ολόκληρου του Αιγαίου, και μαζί με τα αποβατικά, αλλά και τα υπό παραλαβή από τις ΗΠΑ αποβατικά άρματα AA7A1 για τους Έλληνες Πεζοναύτες, θα δημιουργηθεί μια τρομερή δύναμη ταχείας επεμβάσεως, αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν “να το ρισκάρουν”.

Στο Πενταπόσταγμα γράψαμε, οτι η εξέλιξη σχετίζεται με τo εκπεφρασμένο ενδιαφέρον του ΓΕΕΘΑ για προωθημένη παρουσία πλοίων της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων του Αρχηγείου Στόλου στην περιοχή του Βόλου, προκειμένου να υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις συνεργασίας με την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών που εδρεύει στην πόλη του Βόλου.

Μάλιστα οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για την κατασκευή Ναυστάθμου στην θαλάσσια περιοχή του Αλμυρού, καθώς και η απρόσκοπτη λειτουργία του υπάρχοντος αλιευτικού καταφυγίου στην ίδια περιοχή, ήταν το αντικείμενο της ενημερωτικής συνάντησης που είχε  πριν από ένα μήνα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, με τοπικούς βουλευτές της περιοχής.

Από τη συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προέκυψαν τα εξής:

Το Πολεμικό Ναυτικό ενδιαφέρεται για την κατασκευή mini Ναυστάθμου στον Παγασητικό, απόφαση η οποία εδράζεται στο νέο αμυντικό δόγμα το οποίο εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ.
Οι προκαταρκτικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και η περιοχή κρίνεται κατάλληλη, ενώ επίκειται και η έναρξη των οριστικών μελετών, η εκπόνηση των οποίων υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε ένα με δύο χρόνια από σήμερα.

Η συνεργασία των αρμόδιων Διευθύνσεων του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αλμυρού θα ξεκινήσει άμεσα.
Η λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου Αλμυρού σε καμία περίπτωση δεν παρεμποδίζει την εκπόνηση των μελετών ή και την υλοποίηση του έργου αργότερα. Οπότε, ο Δήμος Αλμυρού μπορεί απρόσκοπτα να συνεχίσει τις επισκευαστικές και βελτιωτικές εργασίες στο αλιευτικό καταφύγιο.
Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις το έργο της κατασκευής του Ναυστάθμου θα κοστίσει από 60.000.000 ευρώ έως 100.000.000 ευρώ, κονδύλιο που θα προσδιοριστεί ακριβώς από τις οριστικές μελέτες.

Υπενθυμίζεται, ότι το έγγραφο που εστάλη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού προς τον Δήμο Αλμυρού στις 27/12/2021 υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

Σε συνέχεια σχετικού με το οποίο εγνώσθη καταρχήν θετική πρόθεσή σας για παραχώρηση έκτασης 70 στρεμμάτων με δυνατότητα επέκτασης στα 100 στρέμματα, για την ανάπτυξη υποδομών του ΠΝ σε ακίνητο ιδιοκτησίας σας, στην περιοχή «ΤΣΙΓΓΕΛΙ», πέριξ του αλιευτικού καταφυγίου του Αγ. Ιωάννου και κατόπιν ολοκλήρωσης των προκαταρκτικών μελετών που αφορούσαν την εφικτότητα του εγχειρήματος, εκφράζεται διά του παρόντος η βούληση για την υλοποίησή του.

Με δεδομένο ότι η υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την
επαύξηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, επί τη βάσει τήρησης ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος και επειδή η αποφυγή κωλυμάτων και χρονικών διολισθήσεων συνιστά παράγοντα μείζονος σημασίας, απαιτείται βέλτιστος συντονισμός ενεργειών.

Έχουν ήδη δοθεί οι απαραίτητες εντολές στη Διεύθυνση Γ΄ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού η οποία και εξουσιοδοτείται όπως, μέσω των αρμόδιων Διευθύνσεών της, έρθει σε απευθείας επικοινωνία με τις τεχνικές / νομικές Υπηρεσίες σας, ενώ το συγκεκριμένο έγγραφο διευκρίνιζε και άλλες σημαντικές παραμέτρους, οι οποίες δεν μπορεί να δημοσιοποιηθούν.

Να επισημάνουμε, ότι σε μια νέα εξέλιξη την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αλμυρού, καλούνται σε τακτική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα: «Παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης χωρία αντάλλαγμα για χρόνο αόριστο, δημοτικής έκτασης στην περιοχή « Τσιγγέλι» στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού για την ανάπτυξη υποδομών Πολεμικού Ναυτικού».  

Στην νέα ναυτική εγκατάσταση θα μετασταθμεύσουν και τα 5 αρματαγωγά κλάσεως ΣΑΜΟΣ που διαθέτει η Διοίκηση Αμφιβίων Δυνάμεων ενώ τα αερόστρωμνα ZUBR εξετάζεται αν θα παραμείνουν στην Αμφιάλη.

Η μεταφορά των αρματαγωγών στην περιοχή, εξυπηρετεί την ταχύτερη αντίδραση στην μεταφορά διά θαλάσσης της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Σε περίπτωση μεταφοράς των πεζοναυτών στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος όπως σχεδιαζόταν προ ετών, θα αντιμετωπιζόταν σοβαρότατο πρόβλημα στην εκπαίδευση, εξαιτίας περιορισμών της νήσου και των συνεχών αναγκών μετακινήσεων με πλωτά μέσα. Πλέον τούτων, στην Μαγνησία και ειδικότερα στην περιοχή Αλμυρού, υφίστανται εγγύτατα άλλες σοβαρές υποδομές, όπως η 111 Πτέρυγα Μάχης, που επιτρέπουν υλοποίηση αεροκινήτων επιχειρήσεων ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, ως επίλεκτος Σχηματισμός, μπορεί να αναπτύσσεται και προς τα βόρεια σύνορα, εφόσον το απαιτήσουν οι περιστάσεις.