«Βράζει και το Αιγαίο με την Ουκρανική κρίση! Ρώσοι και Αμερικανοί σε ασκήσεις γύρω από την Κρήτη



Νοτίως της Κρήτης και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλς Ντε Γκωλ
Στις ελληνικές θάλασσες μεταφέρεται εκτός όλων των άλλων περιοχών η Ουκρανική κρίση, όπως όλα φαίνονται από τις κινήσεις ναυτικών μονάδων των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Χθες το Πενταπόσταγμα είχε αναφερθεί στην διέλευση τριών ρωσικών αποβατικών από τα Δαρδανέλια προς τη Μαύρη Θάλασσα τονίζοντας χαρακτηριστικά πως τα πολεμικά πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού με την ονομασία «Μινσκ» με αριθμό αναγνώρισης 127, «Καλίνινγκραντ» με αριθμό αναγνώρισης «102» και «Κορόλεφ» με αριθμό αναγνώρισης «130», πέρασαν το ένα μετά το άλλο από τα Δαρδανέλια και κατέπλευσαν στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Για το θέμα αναφέρθηκε και το το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάνοντας λόγο για «μια ρωσική ναυτική δύναμη κρούσης που κατευθύνεται από τη Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα για ασκήσεις κι άρχισε να διέρχεται από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων».

«Επί του παρόντος, τα πληρώματα των μεγάλων πλοίων αμφίβιας επίθεσης Korolyov, Minsk και Kaliningrad βρίσκονται στα στενά των Δαρδανελίων. Τα πλοία αμφίβιας επίθεσης Pyotr Morgunov, Georgy Pobedonosets και Olenegorsky Gornyak θα περάσουν από τα στενά της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας», διευκρίνισε το υπουργείο.

Σύμφωνα με το σχέδιο εκπαίδευσης των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων του 2022, τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους πραγματοποιείται σειρά ναυτικών ασκήσεων σε όλες τις περιοχές ευθύνης των στόλων του Πολεμικού Ναυτικού υπό τη γενική διοίκηση του αρχηγού του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού ναυάρχου Nikolay Yevmenov.

Συνολικά, στις μαζικές ασκήσεις θα συμμετάσχουν πάνω από 140 πολεμικά πλοία και σκάφη υποστήριξης, περισσότερα από 60 αεροσκάφη, 1.000 είδη στρατιωτικού υλικού και περίπου 10.000 στρατιώτες.

Αυτό που αποκαλύπτει σήμερα το Πενταπόσταγμα είναι πως στην περιοχή της Λήμνου περιπολούσε μέχρι και χθες το βράδυ το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ USS BAINBRIDGE (DDG 96) ενώ οι ΗΠΑ θα διενεργήσουν άσκηση Ειδικών Δυνάμεων ανοιχτά του Ρεθύμνου από σήμερα έως τις 11 Φεβρουαρίου. Το «παιχνίδι» όμως Μόσχας και Ουάσιγκτον αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η Ρωσία ζήτησε από την Αθήνα και αυτή εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για την δέσμευση περιοχής μέσα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο από τις 15 έως 25 Φεβρουαρίου για ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού!

Αμερικανοί και Ρώσοι θα ασκούνται δηλαδή σχεδόν μέχρι το τέλος του μήνα γύρω από την Κρήτη και ενώ νοτίως αυτής βρίσκεται ήδη και το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλς Ντε Γκωλ!


 
Προφανώς η κίνηση αυτή της Ρωσίας προς την Αθήνα είναι και ένα μήνυμα προς την Άγκυρα ότι τα πράγματα δεν μπορούν να είναι όπως την βολεύουν…

Η Άγκυρα προς το παρόν δεν έχει αντιδράσει σε αυτή την άσκηση των Ρώσων ή τουλάχιστον στη ΝΟΤΑΜ της Ελλάδας αλλά επέλεξε έναν πιο «μαλακό» στόχο και με αφορμή περιοχή που δέσμευσε η Αθήνα για άσκηση ανατολικά της Καρπάθου στις 10 Φεβρουαρίου εξέδωσε αντιNAVTEX ισχυριζόμενη πως η περιοχή αυτή εμπίπτει σε χώρο τουρκικής δικαιδοσίας….

Λίγα λόγια για το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ στη Λήμνο

Το αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh-Burke έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες αποστολές και υπηρέτησε καλά το Ναυτικό τα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του. Από τον Αύγουστο του 2007 έως τον Φεβρουάριο του 2008 υπηρέτησε στο ρόλο της ναυαρχίδας της Μόνιμης Ναυτικής Ομάδας 1 του ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας σε πολυάριθμες δραστηριότητες και επισκέψεις σε λιμάνια κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Το πλοίο απέκτησε μεγαλύτερη φήμη για τον ρόλο του στη διάσωση ομήρων της Maersk Alabama το 2009. Μετά από αρκετές ημέρες παρακολούθησης των πειρατών, το πλοίο διευκόλυνε επιτυχώς τη διάσωση του καπετάνιου του πλοίου με τη βοήθεια μιας ομάδας SEAL. Για τη συνεισφορά της, το πλοίο έλαβε Έπαινο Μονάδας Ναυτικού. Άλλα βραβεία που έλαβε το πλοίο περιλαμβάνουν το Navy E Ribbon το 2011, το Arleigh Burke Fleet Trophy το 2012 και το Navy Meritorious Unit Commendation το 2015.

Το DDG-96 αναπτύχθηκε πολλές φορές στον έκτο στόλο των ΗΠΑ, βοηθώντας σε διάφορες αποστολές. Πρόσφατα το πλοίο διακρίθηκε για άλλη μια φορά με τη βοήθεια ενός εμπορικού πλοίου. Στις 13 Ιουνίου 2019 το USS Bainbridge έλαβε κλήση κινδύνου από το εμπορικό σκάφος Kokuka Courageous. Το ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο είχε υποστεί μεγάλη μηχανική απώλεια και χρειαζόταν βοήθεια. Το Bainbridge και το πλήρωμά του ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, διασώζοντας ολόκληρο το πλήρωμα και παρέχοντας βοήθεια όπως χρειαζόταν.