Ο Οικονόμου δεν απέκλεισε την αποστολή ελληνικών μαχητικών στην Ουκρανία



Δεν απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών και πιλότων στην Πολωνία προς ενίσχυση της Ουκρανικής αεράμυνας σε περίπτωση που αυτό αποφασιστεί από τους Υπουργούς Άμυνας της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνεδρίασης.
 
«Η χώρα μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους και τους συμμάχους της στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

»Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Θα περιμένουμε την συνεδρίαση και αντίστοιχα θα τοποθετηθούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η χώρα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν αναθεώρηση του διεθνούς δικαίου απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αυτό δε σημαίνει απλώς να καταδικάζουμε αλλά να ζητάμε και να στηρίζουμε κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία, να υποστηρίζουμε έμπρακτα και ενεργά το λαό της Ουκρανίας που πλήττεται αυτή τη στιγμή από τρεις βολή.

»Δεν πρέπει να παίρνουμε από ίσες αποστάσεις να εξισώνουμε το θύτη με το θύμα», προσέθεσε απαντώντας σε ερώτηση για την αποστολή πολεμικού υλικού στο Κίεβο.

Την ίδια ώρα αφόρισε τα σενάρια που θέλουν να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του ΥΠΕΞ λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν προβλέπεται η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ για την αποστολή υλικού.

»Έτσι κι αλλιώς τα μέλη του ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκαν για την αποστολή του υλικού αυτού αμέσως μετά την λήψη της απόφασης την Κυριακή το πρωί.

»Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, γιατί είδα να διακινούνται διάφορα σενάρια.

»Η κυβέρνηση είναι ενιαία συνολικά, έχει λάβει ανυποχώρητη στάση απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις».