«Θερμό επεισόδιο» Δένδια με Τούρκο πρέσβη στη ΝορβηγίαΣκληρή απάντηση στον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε σχέση με την πρακτική της Τουρκίας να αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο σε περίπτωση που επεκτείνει στο Αιγαίο τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

Στη συζήτηση που διοργάνωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (NUPI), ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε με εμπεριστατωμένη ομιλία και χάρτες όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «η Τουρκία με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο συμφωνία, επιλέγει να αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli».

Εμφανώς ενοχλημένος ο Τούρκος πρέσβης, Φαζλί Τσορμάν, διέκοψε τον κ. Δένδια και ανέφερε ότι το casus belli αποφασίστηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση όταν η Ελλάδα αποφάσισε να διεκδικήσει την οριοθέτηση των ΑΟΖ και την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επέμεινε πως όσα περιέγραψε για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι η πραγματικότητα.