Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι τα θερμοβαρικά όπλα που «επιστρατεύει» ο Βλαντιμίρ Πούτιν



Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι πληροφορίες ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα «επιστρατεύσει» τα βαριά όπλα, έφεραν στην επικαιρότητα τα θερμοβαρικά βλήματα. Τι είναι, πώς λειτουργούν και γιατί τα τρέμει όλος ο πλανήτης.

Η Ρωσία σφυροκοπά στρτηγικούς στόχους και πόλεις της Ουκρανίας από τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/02), όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε την εισβολή. Ο πόλεμος μαίνεται για ένα ακόμα 24ωρο και παρά τις προσπάθειες για διπλωματία, δεν φαίνεται στον ορίζοντα η κατάπαυση πυρός.

Όσο, μάλιστα, οι Ουκρανοί αντιστέκονται και δεν παραδίδουν τα όπλα, τόσο γίνονται ακόμα πιο σφοδρές οι επιθέσεις των Ρώσων. Το βράδυ της Παρασκευής (25/02), υπήρξε πληροφορία για χρήση θερμοβαρικών όπλων από πλευράς Μόσχας. Η χρήση τους προκαλεί φόβο σε όλους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς τα εν λόγω όπλα δεν αφήνουν τίποτα στο πέρασμά τους.

Τα όπλα που εξαϋλώνουν τα πάντα
Πρόκειται για εμπρηστικά όπλα που χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς στρατούς του κόσμου και τα ρωσικά βαρέα φλογοβόλα οπλικά συστήματα TOS-1 Buratino και TOS-1A Solntsepyok.

Ο TOS-1A Solntsepek (Ο ήλιος που Καίει) είναι εκτοξευτής πολλαπλών θερμοβαρικών πυραύλων, τοποθετημένος σε σασί αρμάτων T-72. Αυτά τα όπλα αναμιγνύουν καύσιμα και αέρα σε ένα σύννεφο που, όταν πυροδοτείται, δημιουργεί τεράστια αποτελέσματα θερμότητας και πίεσης. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση το ωστικό κύμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Και αυτό διότι το βλήμα φτάνοντας στον στόχο εκρήγνυται από ένα μικρό γέμισμα και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αργότερα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό το σύννεφο θα αναφλεγεί με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή.

Είναι ικανότατα για την αποστολή εξουδετέρωσης οχυρωμένων περιοχών με ισχυρή άμυνα. To κλασικό πυροβολικό με πυροβόλα ή πυραύλους θα απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο και πυρομαχικά για να εκτελέσει μια παρόμοια αποστολή, χωρίς το αποτέλεσμα να διασφαλίζεται στο τέλος. Αλλά τα βαριά πυροβόλα που χρησιμοποιούν εκρηκτικά πυρομαχικά καυσίμου-αέρα θα καταστρέψουν αυτήν την άμυνα με μια ομοβροντία. Αργότερα, όταν τα άρματα μάχης και τα μηχανοκίνητα θα μπουν στη μάχη, ουσιαστικά δεν θα υπάρχει πλέον κανείς να τους αντισταθεί.

Τι είναι τα θερμοβαρικά όπλα
Ένα θερμοβαρικό όπλο, ή βόμβα αερολύματος, ή βόμβα κενού είναι ένας τύπος εκρηκτικού που χρησιμοποιεί οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα για να προκαλέσει έκρηξη σε υψηλή θερμοκρασία. Στην πράξη, το κύμα που παράγεται συνήθως από ένα τέτοιο όπλο έχει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια από αυτό που παράγεται από ένα συμβατικό συμπυκνωμένο εκρηκτικό.

Τα περισσότερα συμβατικά εκρηκτικά αποτελούνται από πρόσμιξη καυσίμου-οξειδωτή (η μαύρη πυρίτιδα π.χ. περιέχει 25% καύσιμο και 75% οξειδωτικό), ενώ τα θερμοβαρικά όπλα είναι σχεδόν 100% καύσιμα. Επομένως τα όπλα αποδίδουν σημαντικά περισσότερη ενέργεια από τα συμβατικά συμπυκνωμένα εκρηκτικά ίσου βάρους.

Η εξάρτησή τους από το ατμοσφαιρικό οξυγόνο τα καθιστά ακατάλληλα για χρήση κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μεγάλο υψόμετρο και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, είναι πολύ πιο καταστροφικά όταν χρησιμοποιούνται σε οχυρώσεις πεδίου, όπως χαρακώματα, σήραγγες, αποθήκες και σπηλιές, εν μέρει λόγω του παρατεταμένου κύματος που παράγεται από την έκρηξη και εν μέρει επειδή καταναλώνουν το περικλειόμενο οξυγόνο.

Τα συγκεκριμένα συστήματα που φαίνονται στα πλάνα από τις μετακινήσεις στρατευμάτων στα ρωσικά σύνορα, δεν είναι τα μόνα. Οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει μικρότερα θερμοβαρικά όπλα τα οποία μπορούν να βληθούν από μεμονωμένους στρατιώτες, ακριβώς όπως τα αντιαρματικά μιας χρήσεως, αλλά και θερμοβαρικές χειροβομβίδες.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: