Ο Μακρόν συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο Άμυνας για την Ουκρανία: «Ο πόλεμος θα διαρκέσει», προειδοποιείΟ πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν συγκαλεί στις 17:00 συμβούλιο άμυνας «για την κατάσταση στην Ουκρανία», όπως ανακοίνωσε το πρωί το Ελυζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που πνέει μένεα κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν για τη «διπροσωπία» του, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «θα διαρκέσει» και «πρέπει να προετοιμαστούμε». Πρόσθεσε δε πως η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζει «ένα σχέδιο ανθεκτικότητας» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης αυτής.

«Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη (…) Αν μου ζητάτε να μοιραστώ μαζί σας μια πεποίθηση αυτό το πρωί, είναι πως αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει» και «δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο», δήλωσε σε αξιωματούχους στον τομέα της γεωργίας εγκαινιάζοντας τη Διεθνή Αγροτική Έκθεση (Salon international de l'agriculture) στο Παρίσι.

Οι εμπορικοί περιορισμοί που απορρέουν από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία θα επηρεάσουν εξαγωγές γαλλικών προϊόντων όπως του κρασιού και των σιτηρών, είπε ο Μακρόν, ενώ μια περαιτέρω αύξηση των τιμών της ενέργειας θα πλήξει την κτηνοτροφία.

«Ετοιμάζουμε ένα σχέδιο ανθεκτικότητας», είπε ο Μακρόν και πρόσθεσε πως θα ληφθούν μέτρα για την προστασία των αγροτών από τις πιέσεις του κόστους και αποζημιώσεις για τα εισοδήματα που θα χαθούν.