Μάντης κακών εξελίξεων η Βρετανία: Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιεί για σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟΟ Πούτιν έχει βάλει στόχο να αποκαταστήσει την ΕΣΣΔ, η οποία χωρίστηκε σε 15 δημοκρατίες όταν κατέρρευσε το 1991. Η υπουργός Εξωτερικών λέει ότι η Δύση θα πρέπει να είναι «προετοιμασμένη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» στην Ουκρανία και για μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και του στρατιωτικού μπλοκ

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρους, προειδοποίησε ότι η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να μετατραπεί σε άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των κρατών του ΝΑΤΟ, εάν οι δυτικές δυνάμεις «δεν αντισταθούν στον Πούτιν τώρα».

«Αν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν στην Ουκρανία, θα δούμε τους άλλους να απειλούνται – τη Βαλτική, την Πολωνία, τη Μολδαβία, και θα μπορούσε να καταλήξει σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ», δήλωσε  η υπουργός Εξωτερικών στο Sky News την Κυριακή. 

«Δεν θέλουμε να πάμε εκεί» , είπε.

Τα σχόλια της Βρετανίδας ΥΠΕΞ έρχονται καθώς η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, εισέρχεται στην τέταρτη ημέρα της. Η Μόσχα επέμεινε, ότι στοχεύει μόνο στρατιωτικές υποδομές σε μια προσπάθεια να «αποστρατιωτικοποιήσει» τη χώρα και να υπερασπιστεί τον λαό των πρόσφατα αναγνωρισμένων δημοκρατιών του Ντονμπάς, ενάντια στην επίθεση από το Κίεβο. Η Ουκρανία λέει ότι η επίθεση ήταν απρόκλητη.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του στρατηγού Sir Richard Shirreff, πρώην αναπληρωτής ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ ,  που είπε ότι η πρώτη γραμμή άμυνας της Βρετανίας είναι τώρα τα σύνορα των πρώην σοβιετικών κρατών, που φοβούνται ότι θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα μετά την εισβολή στην Ουκρανία .

Είπε: «Υπάρχει πιθανότητα σύντομα ως έθνος να βρεθούμε σε πόλεμο με τη Ρωσία. Εμείς σε αυτή τη χώρα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η ασφάλειά μας δεν ξεκινά από τους λευκούς βράχους του Ντόβερ,  ξεκινά από τα δάση της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας». 

Ο σερ Ρίτσαρντ είπε ότι η σημερινή εισβολή πρέπει να αλλάξει τη «νοοτροπία» του  Τζόνσον,  προειδοποιώντας ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν έχει βάλει στόχο να αποκαταστήσει την ΕΣΣΔ, η οποία χωρίστηκε σε 15 δημοκρατίες όταν κατέρρευσε το 1991.

Μιλώντας στο πρόγραμμα του BBC Today, ρωτήθηκε από τον Nick Robinson εάν οι Βρετανοί και τα «παιδιά και τα εγγόνια» τους μπορεί να «αναμένεται να πολεμήσουν» τους Ρώσους και ο Sir Richard απάντησε: «Απολύτως. Εάν η Ρωσία βάλει ένα βήμα στο έδαφος του ΝΑΤΟ, είμαστε όλοι σε πόλεμο με τη Ρωσία».

«Το άρθρο 5 (της συμμαχίας του ΝΑΤΟ) λέει ότι η επίθεση σε έναν είναι επίθεση εναντίον όλων, επομένως πρέπει να αλλάξουμε θεμελιωδώς τη νοοτροπία μας, και γι' αυτό λέω ότι η άμυνά μας ξεκινά από το Ηνωμένο Βασίλειο στα σύνορα του ΝΑΤΟ». 

Και πρόσθεσε: «Είναι πολύ πιθανό να μετακομίσει σε χώρες του ΝΑΤΟ και να οδηγήσει σε πόλεμο με τριάντα χώρες». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Βρετανία ή το ΝΑΤΟ, δεν μπορούν να αναπτυχθούν στην Ουκρανία «γιατί αυτό θα επισπεύσει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Και συνέχισε: «Πρέπει να κοιτάξουμε τη δική μας ασφάλεια. Πρέπει πραγματικά να επανδρώσουμε τις επάλξεις στην Ανατολική Ευρώπη ως συμμαχία».

«Θα πρέπει να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις, όπως έχουμε, καθώς φοβάμαι ότι το «ντουλάπι είναι αρκετά γυμνό» μετά από μια δεκαετία και πλέον περικοπών. Η κυβέρνησή μας πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τι πρέπει να γίνει, για να ενισχύσει την Ανατολή και να στείλει το πιο ισχυρό μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και πρόθυμο να υπερασπιστεί το έδαφός του».

Ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη ανακοίνωσαν την Κυριακή, ότι είναι πρόθυμα να προμηθεύσουν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα και πυρομαχικά, μετά από εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πιο άμεση βοήθεια. Το Σάββατο, η Γερμανία υπαναχώρησε σε προηγούμενη άρνησή της να στείλει όπλα στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα προμήθευε τώρα το Κίεβο με αντιαρματικούς πυραύλους και συστήματα αεράμυνας «Stinger» «το συντομότερο δυνατό».

Η Μόσχα ξεκίνησε τη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ωθώντας τη Δύση να επιβάλει μια σειρά από νέες κυρώσεις στη Ρωσία, από κλείσιμο εναέριου χώρου έως αναστολή βίζας και προσωπικές κυρώσεις που στοχεύουν στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. 

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ ετοιμάζονται επίσης να αποκόψουν «επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες» από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

Το Σάββατο, το Κρεμλίνο είπε ότι το Κίεβο είχε απορρίψει μια προσφορά για διαπραγματεύσεις και συνέχισε τη στρατιωτική του επιχείρηση μετά από μια σύντομη παύση. Και οι δύο πλευρές, ωστόσο, έχουν δηλώσει προθυμία να διαπραγματευτούν, με τη Ρωσία να στέλνει αντιπροσωπεία στη Λευκορωσία για συνομιλίες. Το Κίεβο, ωστόσο, αρνήθηκε να στείλει διαπραγματευτές, λέγοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το έδαφος της Λευκορωσίας για να πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Ουκρανία.

Η Ρωσία θέλει να κερδίσει χρόνο προκειμένου να επιβάλλει τετελεσμένα στην Ουκρανία, καταλαμβάνοντας το Κίεβο κυρίως και άλλες πόλεις δευτερευόντως.

Εν τω μεταξύ, λευκορωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζελένσκι, ο Λουκασένκo απευθύνθηκε στον Πούτιν με πρόταση της ρωσικής αντιπροσωπείας, που έφτασε στο Γκόμελ για να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, να παραμείνει και να αναβάλει τις διαπραγματεύσεις για λίγο αργότερα λόγω της καθυστέρησης. της αντιπροσωπείας από την Ουκρανία.

Ο Πούτιν υποστήριξε την πρόταση του Λευκορώσου ομολόγου του. Όπως είχε προγραμματιστεί, οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή Gomel, στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας. Λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αργότερα.

Η Λευκορωσία ξεκινά εισβολή στην Ουκρανία», γράφει στο Twitter η ουκρανική πρεσβεία στη Ρώμη

Η ουκρανική πρεσβεία στην Ιταλία ανέφερε σήμερα το μεσημέρι σε tweet της ότι «λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις επιβιβάζονται σε αεροσκάφη, με στόχο τη διεξαγωγή ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία» και την πραγματοποίηση «αεροπορικής επίθεσης».

«Αυτό σημαίνει ότι η Λευκορωσία ξεκινά εισβολή στην Ουκρανία. Οι προσγειώσεις θα γίνουν στο Κίεβο και το Ζιτόμιρ», προσθέτει η ουκρανική πρεσβεία στην Ιταλία.