Το Ισραήλ αρνήθηκε να πωλήσει το “Iron Dome” στην Ουκρανία



Οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να πουλήσουν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome στην Ουκρανία λόγω των φόβων για εντάσεις στις σχέσεις με τη Ρωσία, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Ynet την Τρίτη (15 Φεβρουαρίου).

Το Ισραήλ έχει αναπτύξει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών δεν επιτρέπει την πώληση τεχνολογίας σε τρίτους χωρίς αμοιβαία συναίνεση.

Η Ουκρανία αποφάσισε να αγοράσει τον Iron Dome στα τέλη της άνοιξης - αρχές καλοκαιριού, πριν η Ρωσία αρχίσει να συγκεντρώνει τα στρατεύματά της κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Για να αποκτήσει αυτό το σύστημα, η Ουκρανία διαπραγματεύτηκε με Αμερικανούς γερουσιαστές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια άτυπων συνομιλιών, το Ισραήλ είπε στην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι δεν μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα τέτοιο βήμα, δεδομένων των σχέσεων του με τη Μόσχα. 

Μετά την εξέλιξη αυτή, το θέμα αυτό αφαιρέθηκε από τις διαπραγματεύσεις.

Εμπειρογνώμονες επισημαίνουν, επίσης, ότι αυτό το θέμα καταδεικνύει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Ιερουσαλήμ, καθώς η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία σημαίνει ότι οι δύο χώρες έχουν στην πραγματικότητα κοινά σύνορα, γράφει το ουκρανικό δημοσίευμα.

zaxid.net