Ερντογάνικό think tank βλέπει Διπλωματική και Στρατιωτική υπεροχή της Ελλάδας



 Έκθεση  που δημοσιεύτηκε από το Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA), το χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση προπαγανδιστική δεξαμενή σκέψης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, αναφέρει ότι η διπλωματική και στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει επιδεινωθεί εις βάρος της Τουρκίας και ότι θα ήταν καλύτερο για την Άγκυρα, να εγκαταλείψει την αγορά μιας δεύτερης παρτίδας πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, προκειμένου να επιτύχει μια λεπτή ισορροπία στις διμερείς σχέσεις.

Με τίτλο «SETA Security Radar-Turkey's Geopolitical Landscape in 2022», η έκθεση περιέχει προσδοκίες και προβλέψεις για το 2022 στην τουρκική εξωτερική και αμυντική πολιτική, καλύπτοντας εκτενώς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και βλέποντας την Ελλάδα ως την πέμπτη μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία.
 
Σύμφωνα με ειδικούς της SETA, η Ελλάδα έχει βρει έναν άνετο χώρο για διπλωματία και τα αντιτουρκικά λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν ενισχυθεί ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα λόγω των πυραύλων S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία το 2017. 

Η έκθεση αναφέρει επίσης, ότι η απομάκρυνση της Τουρκίας από το διάσημο πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter, η αβεβαιότητα γύρω από την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70/72 και η αδυναμία εκσυγχρονισμού του γηρασμένου στόλου της F-16, έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να  έχει επενδύσει πολλά στην αεροπορία της, για να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή.

«Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού, για το οποίο αγόρασε 18 γαλλικά προηγμένα μαχητικά Rafale με έξι επιπλέον αεροσκάφη. … Ενώ τα γαλλικά Rafales είναι τεχνολογικά ανώτερα ακόμη και από εκσυγχρονισμένα F-16, η πιθανή παράδοση F-35 στην Ελλάδα θα δημιουργήσει σημαντικό χάσμα δυνατοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όσον αφορά την αεροπορική δύναμη, ευνοώντας το πρώτο. Λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές επενδύσεις της Ελλάδας στην αεροπορία της, μια στρατηγική πράξη που αποσκοπεί να αναγκάσει την Τουρκία να υποχωρήσει στην αεροπορική κυριαρχία, ο εκσυγχρονισμός της αεροπορίας έχει αναδειχθεί ως σημαντική επιχειρησιακή ανάγκη για την Τουρκία»,  αναφέρει η έκθεση.

Ομοίως, ο Mesut Hakkı Caşın, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής,  παραδέχτηκε επίσης  τον Δεκέμβριο, ότι η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, είχε αλλάξει μετά την παροχή δυτικής στρατιωτικής βοήθειας στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι η δουλειά του τουρκικού στρατού έχει γίνει πιο δύσκολη. 

Σύμφωνα με το nordicmonitor, ο Τούρκος σύμβουλος πιστεύει ότι  Τουρκία πρέπει να εξισορροπήσει εκ νέου την αεροπορική της δύναμη, για να αντεπεξέλθει στην  αεροπορική  υπεροχή της Ελλάδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, συνιστώντας την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 δεδομένου ότι είναι  απίθανο να συμπεριληφθεί ξανά στο πρόγραμμα F-35 προς το παρόν.


«Η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει τους πυραύλους S-400 και να μην αγοράσει δεύτερη παρτίδα, κάτι που θα ήταν ένα πρώτο βήμα για να σπάσει την αντίσταση της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου. Αν και η έκθεση δεν το αναφέρει ρητά, πιθανότατα για να μην εξοργίσει την τουρκική κυβέρνηση, τονίζει εμμέσως ότι αυτές οι προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται», αναφέρει το nordicmonitor.

Η έκθεση αξιολογεί επίσης, ως χαμηλή την πιθανότητα η Τουρκία να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα πυραύλων S-400, προβλέποντας ότι η Ρωσία θα ασκήσει πίεση στην Τουρκία.
 
Οι ειδικοί της SETA υποστηρίζουν επίσης, ότι εάν η Τουρκία στραφεί στο γαλλο-ιταλικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ASTER 30 και εγκαταλείψει τους S-400, θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τις αντιλήψεις, προσθέτοντας ότι η τριμερής συνεργασία μεταξύ Γαλλίας, Ιταλίας και Τουρκίας στον αμυντικό τομέα, χρονολογείται από το 2017, όταν η Τουρκία υπέγραψε δήλωση προθέσεων με τις δύο χώρες για την κοινή παραγωγή συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας. 

Ωστόσο, η διαδικασία σταμάτησε λόγω της πολιτικής στάσης της Γαλλίας και της Ιταλίας έναντι της Τουρκίας, υπό το φως των εξελίξεων στη Λιβύη, τη Συρία, την ανατολική Μεσόγειο και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Το 2019, ο γενικός συντονιστής της SETA, Burhanettin Duran, φανατικός υποστηρικτής της κυβέρνησης, επεσήμανε ότι το έργο S-400 ήταν θέμα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία, επικρίνοντας δριμύτατα τους αντιπάλους της.
 
Φαίνεται ότι ακόμη και η SETA, το εργαλείο προπαγάνδας της κυβέρνησης Ερντογάν, πιστεύει ότι η επιλογή του Ερντογάν είναι λάθος αυτή τη στιγμή.