Εξοπλιστικά: Υπογράφονται οι συμβάσεις για Belh@rra, Rafale και τορπίλες – Η πιθανότερη ημερομηνία



Σε χρόνο ρεκόρ η υλοποίηση των σπουδαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων – Πώς η κυβέρνηση θα συνδυάσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου και την παρουσία του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle με την οριστική υπογραφή των συμβάσεων για τις Belh@rra, τα επιπλέον Rafale και τις τορπίλες για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού.

Με κεντρικό σημείο τη φράση «Η Άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός», ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή στις 15 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της ψήφισης των συμβάσεων για τις τρεις νέες φρεγάτες Belh@rra, τα έξι νέα μαχητικά Rafale και τις 44 τορπίλες βαρέως τύπου για τα υποβρύχια, είχε θέσει την εξοπλιστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με την εισβολή των Ρώσων, η ευρύτερη αστάθεια διεθνώς και η απουσία της Δύσης από κάθε είδους βοήθεια, δικαιώνει απολύτως αυτό που τονίζει συνεχώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού «Πενταγώνου», πως η αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων ισοδυναμεί με την ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής ισχύος της Ελλάδος και διασφαλίζονται η ειρήνη και η σταθερότητα.

To νομοσχέδιο για την αμυντική θωράκιση της χώρας, το οποίο συμβασιοποιεί την αγορά άλλων έξι μαχητικών Rafale, δίπλα στα 18 για τα οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα με τη Γαλλία, τριών επίσης γαλλικών φρεγατών Belh@rra κορυφαίας τεχνολογίας και με πανίσχυρο οπλισμό, αλλά και άλλων εξαιρετικά σημαντικών οπλικών συστημάτων, πέρασε στις 15 Φεβρουαρίου με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή και το μόνο που έχει απομείνει είναι οι τελικές υπογραφές στις συμβάσεις.

Πώς θα γίνει αυτό και πότε θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος θέλει να συνδυάσει την υπογραφή των σπουδαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων, που ενισχύουν κατακόρυφα την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, με την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η υψηλού συμβολισμού παρουσία του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στον Πειραιά, όπου θα τιμήσει την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 και τον αγώνα των Ελλήνων, αλλά και η παρουσία στις εκδηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, Φλοράνς Παρλί, αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για να μπουν και οι τελικές υπογραφές στις συμβάσεις για τις κορυφαίες φρεγάτες παγκοσμίως και τα πανίσχυρα γαλλικά μαχητικά. Επομένως, πιθανότερες ημερομηνίες για να «πέσουν» οι υπογραφές είναι η 24η και 26η Μαρτίου.

Βεβαίως, τα σημαντικότερα βήματα έχουν γίνει μήνες πριν, με το Πολεμικό Ναυτικό και τη ΓΔΑΕΕ να επιδίδονται σε έναν αγώνα ταχύτητας επί 4 μήνες, 24 ώρες το 24ωρο, σπάζοντας κάθε ρεκόρ ώστε να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τις συμβάσεις και να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία απόκτηση των κορυφαίων γαλλικών πλοίων.

Οι συμβάσεις αναρτήθηκαν την Τετάρτη (09/02/2022) στην ιστοσελίδα του ελληνικού Κοινοβουλίου, δίνοντας έτσι πρόσβαση και δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες να τις διαβάσουν και να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα του εξοπλιστικού προγράμματος που ενισχύει ακόμα περισσότερο την αποτρεπτική ισχύ του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος πιστώνεται την ολοκλήρωση ενός ακόμα σπουδαίου εξοπλιστικού προγράμματος, με την Γαλλίδα ομόλογό του να έχει κάθε λόγο να επισημαίνει συνεχώς τη μεθοδικότητα, την αποφασιστικότητα και την άριστη συνεργασία που έχουν, ενώ είναι απολύτως λογικό οι Γάλλοι να επιθυμούν τη συνέχιση της συνεργασίας και σε άλλα προγράμματα.

Στην κορυφή φυσικά παραμένει η απόκτηση κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, όπου η Naval Group με τις κορβέτες Gowind μοιάζει να είναι το απόλυτο φαβορί, προσφέροντας πέντε πλοία προηγμένης τεχνολογίας, με πανίσχυρο οπλισμό και μετέπειτα υποστήριξη, σε μια τιμή κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ. Άκρως δελεαστική για το Πολεμικό μας Ναυτικό που ευελπιστεί στο τέλος του 2026 να έχει στη δύναμή του και τις φρεγάτες Belh@rra και τις κορβέτες.

Το τονίζουμε για μια ακόμη φορά, επειδή οι εξελίξεις στην Ουκρανία μας χτυπούν καμπάνες κινδύνου: Ένας τρόπος υπάρχει για να σταματήσει μια αναθεωρητική δύναμη, όπως η Τουρκία. Η ισχύς και η αποφασιστικότητα. Ούτε φίλοι, ούτε δήθεν σύμμαχοι, ούτε ηχηρά μηνύματα. Μόνο η ενίσχυση της χώρας μας με πανίσχυρα οπλικά συστήματα, σύγχρονα αεροσκάφη και προηγμένης τεχνολογίας πλοία αποτελούν τον ισχυρότερο παράγοντας αποτροπής. Διότι την κρίσιμη ώρα, θα είμαστε μόνοι μας.