Ρωσία: Η απέλαση δύο διπλωματών από τη Βουλγαρία είναι πρόκληση



Η Ρωσία θεωρεί την απέλαση δύο διπλωματών από τη Βουλγαρία ως ξεκάθαρη πρόκληση και επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει αντίποινα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε στην ενημέρωση Τύπου: «Πιστεύουμε ότι αυτό το βήμα, που έγινε από την κυβέρνηση της Σόφιας την παραμονή της ιερής ημερομηνίας για την κοινή μας ιστορία - την επέτειο της απελευθέρωσης της Βουλγαρίας από τον οθωμανικό ζυγό ως αποτέλεσμα του ρωσοτουρκικού πολέμου 1877-1878 - είναι απλώς μια ξεκάθαρη πρόκληση. Η ρωσική πλευρά επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποκριθεί».

Σύμφωνα με αυτήν, η Σόφια δεν έχει δώσει καμία σαφή αιτιολόγηση ή αποδεικτικό στοιχείο για τις παράνομες ενέργειες των Ρώσων διπλωματών.

«Υπάρχει ήδη πολύς θόρυβος προπαγάνδας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι μια προηγούμενη ενέργεια εναντίον Ρώσων διπλωματών στη Βουλγαρία συγχρονίστηκε με παρόμοιες εχθροπραξίες σε ορισμένες άλλες χώρες, αυτή είναι μια άνευ προηγουμένου και ασυγχώρητη εκστρατεία στη Δύση για τη δυσφήμηση της χώρας μας», είπε.

Χθες το υπουργείο Εξωτερικών κήρυξε persona non grata δύο Ρώσους διπλωμάτες διαπιστευμένους στη Βουλγαρία και τους έδωσε προθεσμία 48 ωρών για να φύγουν από τη χώρα.

«Οι αρμόδιες κρατικές αρχές ενημέρωσαν την Υπουργό Εξωτερικών Θεοδώρα Γκέντσοφσκα για τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για δραστηριότητες πληροφοριών που πραγματοποιήθηκαν από πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας που απολαμβάνουν διπλωματικής ασυλίας.

Διεξήγαγαν ανεξέλεγκτες δραστηριότητες  συλλογής πληροφοριών, ασυμβίβαστες με το διπλωματικό τους καθεστώς στο έδαφος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας», δήλωσε ο Μίτκο Ντιμιτρόφ, διευθυντής του Κέντρου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Η Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βουλγαρία Ελεονόρα Μητροφάνοβα κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για να της παραδοθούν δύο σημειώματα. Μη μπορώντας να εμφανιστεί, τα σημειώματα  παραδόθηκαν στον Φιλίπ Βοσκρεσένσκι, διπλωμάτη στη ρωσική πρεσβεία.
dnes.bg

The Hellenic Information Team