Φρεγάτες: Και γαλλικές και αμερικανικές κορβέτες; Όχι απίθανο



H αμερικανική πρόταση επέστρεψε όμως αντι για φρεγάτες αφορούσε σε κορβέτες ή ελαφρές φρεγάτες αφού η Ελλάδα εξέφρασε την διάθεση να αγορασει μετά τις φρεγάτες και 3+1 κορβέτες.

Φρεγάτες: Και γαλλικές και αμερικανικές κορβέτες μπορεί να είναι τα νέα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η Ελλάδα παράτεινε την ισχύ της Επιστολής Συμφωνίας έως τις 18 Σεπτεμβρίου, δίνοντας στην αμερικανική πλευρά περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτεί με τους Έλληνες αξιωματούχους, αναφορικά με τις νέες κορβέτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Έτσι δίδεται χρόνος στην Lockheed Martin για τις διαπραγματεύσεις της με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, σε μία διαδικασία που έληγε στις 17 Μαρτίου.

Η Lockheed Martin και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην πρότασή τους περιλαμβάνουν τα αναβαθμισμένα Freedom Littoral Combat Ship ή τις MMSC σαν αυτές που κατασκευάστηκαν για τη Σαουδική Αραβία.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε οι νέες φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να είναι 3+1 γαλλικες Belharra.

Έτσι, η αμερικανική πρόταση επέστρεψε όμως αντι για φρεγάτες αφορούσε σε κορβέτες ή ελαφρές φρεγάτες αφού η Ελλάδα εξέφρασε την διάθεση να αγορασει μετά τις φρεγάτες και 3+1 κορβέτες.

Για την αγορά των κορβετών λέγεται (σ.σ. και εκτιμούμε) πως προηγείται η Γαλλία με τις Gowind, όμως και οι ΗΠΑ έχουν τις πιθανότητές τους αφού πολλά θα εξαρτηθούν από την χρηματοδοτική πρόταση των νέων πλοίων.

Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι το οικονομικό, με τους Αμερικανούς να μπορούν αν το θέλουν να συνδέσουν το πρόγραμμά, μετά από έγκριση του Κογκρέσο, με καλύτερες χρηματοδοτικές προτάσεις (π.χ. εξόφληση μετά από πέντε έως επτά χρόνια κ.ο.κ.).

Οι Αμερικανοί θέλουν να δώσουν στην Ελλάδα τα Littoral Combat Ship ή τις MMSC, όμως ανάλογα με το πλάνο αποπληρωμής δεν θεωρείται μακρινό το σενάριο απόκτησης και των Gowind (σ.σ. η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον εννιά πλοία δηλαδή να αλλάξει όλες τις S) και των αμερικανικών πλοίων.

Αν π.χ. το πλάνο αποπληρωμής των νέων αμερικανικών πλοίων είναι πολυ μεταγενέστερο του γαλλικού, γιατί και οι Gowind θα πρέπει να πληρωθούν, τότε η Αθήνα θα σκεφτεί σοβαρά και την αμερικανική πρόταση.

Δηλαδή η Ελλάδα υπάρχει ένα ισχυρό ενδεχόμενο (σ.σ. μην εκπλαγείται αν τελικά αυτό προκριθεί, έλεγε στο Sportime άνθρωπος με γνώση του της υπόθεσης) να πάρει τις Gowind σε πρώτο χρόνο και σε δεύτερο τις αμερικανικές ΜΜSC ή τα αμερικανικά Littoral Combat Ship.

Όλα για την επίτευξη αυτού του σεναρίου θα εξαρτηθούν από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα στο οποίο οι Αμερικανοί μπορεί να έχουν «άσο στο μανίκι».