Oυκρανία: «Βαριές» απώλειες μετρούν οι Ρώσοι - Αποσύρονται στρατεύματα από περιοχέςΟρισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τις περιοχές στις οποίες είχαν αναπτυχθεί αφού υπέστησαν βαριές απώλειες, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημέρωσή του για την κατάσταση στα πεδία των μαχών νωρίς σήμερα.

Ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν στη Ρωσία καθώς έχασαν τους μισούς τους άνδρες, κατά την ίδια πηγή.

Καθώς η ρωσική εισβολή μπήκε στον δεύτερό της μήνα, η κατάσταση στα μέτωπα είναι «πρακτικά παγωμένη», σύμφωνα με τον Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ρωσικές μονάδες συνεχίζουν τον αποκλεισμό στις πόλεις Χάρκοβο και Σούμι, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, ενώ ετοιμάζονται για νέα επίθεση στην Ιζιούμ.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν να ελέγχουν εν μέρει χερσαία οδό από την περιοχή Ροστόφ ως την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ τη νύχτα. Τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν σε δύο πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικής μονάδας στα προάστια του Ντνίπρο, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος μέσω Facebook.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

«Απωθήσαμε τους Ρώσους από περιοχές γύρω από το Κίεβο» λένε οι Ουκρανοί

Την Πέμπτη η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα της έχουν απωθήσει ρωσικές δυνάμεις από κάποιες περιοχές γύρω από το Κίεβο, αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα περικυκλώσει και θα καταλάβει το Κίεβο.

«Σε μερικούς τομείς ο εχθρός έχει οπισθοχωρήσει περισσότερο από 74 χιλιόμετρα, σε κάποιους άλλους τομείς ο εχθρός βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ σε τηλεοπτική ενημέρωση.

Χωρίς να επικαλείται κάποια αποδεικτικά στοιχεία, ανέφερε ότι το Κρεμλίνο έχει αποστείλει πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Λευκορωσία για να ενισχύσει τα στρατεύματα του που επιτίθενται στο Κίεβο.

Στους 15.800 οι Ρώσοι στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί στην ουκρανική μάχη, λέει το Κίεβο

Την ίδια ώρα ένας μήνας συμπληρώνεται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και οι Ουκρανοί επιδεικνύουν σθεναρή αντίσταση, έχοντας καταφέρει ισχυρά πλήγματα στις στρατιωτικές δυνάμεις του Κρεμλίνου. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες φτάνουν τους 15.800, τα αεροσκάφη που έχουν καταστραφεί φτάνουν τα 108, τα ελικόπτερα τα 124, τα τεθωρακισμένα τα 530, 72 ντεπόζιτα, 50 επιχειρησιακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 16 ρωσικά θερμικά, 1.597 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 280 πυροβολικά συστήματα, 82 πυραυλικά σσυτήματα Μ270, 1.033 οχήματα, τέσσερα πλοία, 47 αντιαεροπορικά πολεμικά συστήματα.

Πάνω από 40.000 στρατιώτες έχει χάσει ο Πούτιν

Το ΝΑΤΟ  εκτιμά ότι ο Πούτιν έως τώρα έχει χάσει πάνω από 40.000 στρατιώτες, που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, αριθμός μεγαλύτερος του ¼ της συνολικής δύναμης που απέστειλε πριν δόση εντολή για την επέμβαση στην Ουκρανία.

Παρατηρητές και ειδικοί διαμηνύουν ότι οι απώλειες της ρωσικής πλευράς κινδυνεύουν να καταστήσουν αναποτελεσματικά ολόκληρα τμήματα του ρωσικού στρατού και αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα δυσκολευτούν στο πεδίο της μάχης γιατί τα στρατεύματά τους θα είναι ευάλωτα απέναντι στις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν σταματήσει σχεδόν σε όλα τα μέτωπα εδώ και ημέρες, με το Πεντάγωνο να λέει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι στρατηγοί της Ουκρανίας - οι οποίοι είναι έμπειροι στην άμυνα – αλλάζουν τακτική και προχωρούν στην επίθεση καθώς είναι «σε θέση και πρόθυμοι να πάρουν πίσω εδάφη» που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.