Ουκρανική ενέδρα σε ρωσικά τεθωρακισμένα: Ο δραματικός διάλογος την ώρα του βομβαρδισμού - "Μας περίμεναν



Φάλαγγα αποτελούμενη από ρωσικά άρματα μάχης υποστήριξαν ότι βομβάρδισαν οι δυνάμεις της Ουκρανίας λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, σύμφωνα με βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα.

Ειδικός ερευνητής που επικαλείται ο Guardian δήλωσε ότι είχε εντοπίσει μέσω geolocation ότι το βίντεο αποτυπώνει μια αραιοκατοικημένη περιοχή στον δρόμο Ε95 περίπου 35 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου.

Πρόκειται για ένα μονταρισμένο βίντεο 45 δευτερολέπτων που δείχνει έναν ή περισσότερους ουλαμούς ρωσικών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης να δέχονται επανειλημμένες επιθέσεις. Η ποιότητα παραγωγής του βίντεο μπορεί να ερμηνευθεί και ως μια ένδειξη ότι οι μάχες που κινηματογραφούνται ίσως δεν έγιναν την Πέμπτη.

"Μας περίμεναν"
Το βίντεο συνδυάζεται με ένα ηχητικό από ρωσικό ασύρματο. "Δεν μπορώ να αναφέρω για το 6ο σύνταγμα. Συλλέγω στοιχεία. Πολλές απώλειες. Μας περίμεναν. Ο επικεφαλής της φάλαγγας έπεσε σε ενέδρα. Ο διοικητής του συντάγματος σκοτώθηκε στη μάχη", λέει ένας Ρώσος στρατηγός.

Στο ηχητικό, ο Ρώσος που αναφέρει την ενέδρα εικάζει ότι μπορεί να έγιναν στόχος τουρκικού drone τύπου Bayraktar, αλλά τμήματα του βίντεο δείχνουν κακές καιρικές συνθήκες που δεν θεωρούνται ιδανικές για επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν το βίντεο αξιόπιστο και είπαν ότι δείχνει ελλιπή τακτική εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Ben Barry, πρώην διοικητής τεθωρακισμένων του βρετανικού στρατού δήλωσε: "Είτε νομίζουν ότι περνούν μέσα από ασφαλή περιοχή, είτε δεν ήταν καλά εκπαιδευμένοι, είτε κινούνται γρήγορα για κάποιο άλλο λόγο".

Τα άρματα που κινούνται μέσα από μια κατοικημένη περιοχή θα πρέπει κανονικά να χρησιμοποιούν στενή υποστήριξη πεζικού για να αποτρέψουν ενέδρες από την πλευρά του δρόμου, είπε ο Barry. Έχοντας παρακολουθήσει το υλικό, είπε ότι πιστεύει ότι τα ρωσικά τεθωρακισμένα πιθανόν να είχαν στοχευθεί με πυρά πυροβολικού ή όλμων, λόγω της φύσης των εκρήξεων.

Ο εμπειρογνώμονας του ρωσικού στρατού Rob Lee που εξέτασε το βίντεο, πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ και φοιτητής στο King’s College του Λονδίνου, ανέφερε ότι πιστεύει ότι αυτό δείχνει "πολύ κακή τακτική" εκ μέρους των Ρώσων, με μια δύναμη σαφώς τοποθετημένη "σε μια προφανή λεωφόρο προσέγγισης".


Πηγή: Guardian-thetoc.gr