Νέα υπόστεγα μαχητικών F-16 στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ από τη Lockheed MartinΤα ειδικά σκέπαστρα, επιφάνειας 877,41 τετραγωνικών μέτρων, θα χρησιμοποιηθούν για τις εργασίες που εκτελούνται στο πρόγραμμα αναβάθμισης Viper 

Στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), στο Σχηματάρι, πραγματοποιήθηκε, σήμερα το μεσημέρι, η τελετή θεμελίωσης νέων ειδικών στεγάστρων για την προστασία προσωπικού και αεροσκαφών, τα οποία θα κατασκευαστούν με δαπάνη της Lockheed Martin Aeronautics.

Η επένδυση αφορά σε ειδικά σκέπαστρα, επιφανείας 877,41 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις εργασίες που εκτελούνται στο πρόγραμμα αναβάθμισης Viper. Οι νέες εγκαταστάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της πρόσφατης σημαντικής συμφωνίας συνεργασίας που συνήφθη μεταξύ της ΕΑΒ και της Lockheed Martin Aeronautics, αξίας 97,5 εκατ. δολαρίων, και κατ’ επέκταση της κύριας σύμβασης του προγράμματος αναβάθμισης των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε διαμόρφωση Viper.

Κατά την έναρξη της τελετής θεμελίωσης ο πρόεδρος της ΕΑΒ, κ. Ιωάννης Κούτρας, απηύθυνε χαιρετισμό στους επίσημους προσκεκλημένους τονίζοντας τα εξής: «Η σημερινή παρουσία σας στον χώρο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας μάς δίνει ύψιστη χαρά και είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι ενώπιόν σας και, εκπροσωπώντας ως πρόεδρος της ΕΑΒ όλους τους εργαζομένους της, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για τις σημαντικές επενδύσεις σας. Επενδύσεις που αποτελούν για ακόμη μία φορά έμπρακτη απόδειξη στήριξης του οράματος της ΕΑΒ για την επανατοποθέτησή της στη διεθνή αγορά, προς μια νέα εποχή».

«Θετικό βήμα στην προσπάθεια για τη στήριξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων»

Στη θεμελίωση παρέστη και ο κ. Ντένης Πλέσσας, Vice President Global Business Development Initiatives της Lockheed Martin Aeronautics, ο οποίος δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι πραγματικά ένα σημαντικό ορόσημο. Η συγκέντρωσή μας σήμερα σηματοδοτεί ακόμα ένα θετικό βήμα προς την κοινή μας πορεία και προσπάθεια για την υποστήριξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το έργο που σήμερα πρόκειται να θεμελιώσουμε και να ξεκινήσει η κατασκευή του, τα στέγαστρα της γραμμής πτήσεως των μαχητικών F-16, έρχεται να προστεθεί στις πολλές σημαντικές συμφωνίες της ΕΑΒ με τη Lockheed Martin Aeronautics. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες μεταξύ της ΕΑΒ και της Lockheed Martin. Το ύψος των συμφωνιών αυτών ξεπέρασε τα 235 εκατ. δολάρια. Η εμπιστοσύνη με την οποία η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το υπουργείο Οικονομικών κ.ά. περιβάλλουν την ΕΑΒ και τη Lockheed Martin μάς δημιουργεί ένα επιπρόσθετο αίσθημα ευθύνης για τη δουλειά την οποία βγάζουμε, τη δουλειά που τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η αμερικανική μας έχουν αναθέσει».

Εκ μέρους της Lockheed Martin Aeronautics παρέστησαν επίσης ο κ. Bruce Litchfield - Vice President of Sustainment Operations, o κ. Nick Drazic - Vice President of Business Operations, ο κ. Robert Powell - Vice President of Production και άλλα στελέχη της LM Aero.

Εκ μέρους της ΕΑΒ στην τελετή παρευρέθησαν στελέχη της εταιρείας, καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο ΔΣ του Σωματείου, κ. Νικόλαο Καπίρη. Συμμετείχαν, επίσης, ο Διοικητής της ΥΠΑΕΑΒ Σμήναρχος (ΜΑ) κ. Παναγιώτης Καλότυχος και ο Πρόεδρος της ΕΜΒΑΤΗΣ Α.Ε., κ. Θωμάς Παλκόπουλος.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των 83 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ και 52+Advanced αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία αποκτά τεράστιο πλεονέκτημα στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Παράλληλα, είναι μια μεγάλη πρόκληση και για την ΕΑΒ, καθώς καθίσταται άκρως ανταγωνιστική στην παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία.
Η νέα σύμβαση είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής εξωστρέφειας που εφαρμόζει με συνέπεια η ΕΑΒ τα τελευταία χρόνια.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και τη Lockheed Martin Aeronautics ενισχύει για ακόμα μία φορά τη μακροχρόνια σύμπραξη της ΕΑΒ με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του αεροναυπηγικού κλάδου διεθνώς και δίνει το έναυσμα για περαιτέρω σημαντικές συνέργειες.