”Πόρτα” Μενέντεζ σε Τουρκία: ”Ξεχάστε τα F-16” – Χωρίς ”φτερά” η Τουρκική ΠΑ!Μία σημαντική πληροφορία μεταφέρει ο λογαρισμός της Αρμενικής διασποράς στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ”ANCA: ”Ο Αμερικανός γερουσιαστής Senator Bob Menendez, έκλεισε την πόρτα οριστικά στη Τουρκία σχετικά με τα F-16, κατά την διάρκεια της διάσκεψης Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου στην Ουάσιγκτον, DC.”

Το επίσημο αίτημα της Τουρκίας

Πριν λίγους μήνες, η Toυρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Βlock-70 στην αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin και ζήτησε τον εκσυγχρονισμό 80 F-16 παλαιότερων εκδόσεων, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της πολεμικής αεροπορίας της μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 αεροσκάφη F-35, επίσης της Lockheed Martin, αλλά εξοβελίστηκε από το πρόγραμμα μετά την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, απειλούν (σ.σ. τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα) τα F-35, τα οποία είναι 5ης γενιάς και αποκαλούνται «αόρατα»αεροσκάφη.

Το ζήτημα είναι αν οι ΗΠΑ θα αρνηθούν και αυτό το αίτημα της Αγκυρας, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνομιλία του με Τούρκους δημοσιογράφους είχε αναφέρει πως «η Ουάσιγκτον δεν δίνει στην Τουρκία ούτε τους Patriot ούτε τα F-35 και δεν γνωρίζουμε αν θα υποστηρίξει τα F-16».

Η κατάσταση της πολεμικής αεροπορίας της γείτονος είναι τραγική

Η κατάσταση της πολεμικής αεροπορίας της γείτονος είναι τραγική. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης του Directus,gr, οι διαθεσιμότητες στα μαχητικά F-16 δεν υπερβαίνουν το 40% με 50% και τείνουν μειούμενες.

Η Τουρκία έχει διπλό πρόβλημα, ως απόρροια της προμήθειας του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ βάσει του νόμου CAATSA.

To πρώτο πρόβλημα έχει να κάνει με την ροή των ανταλλακτικών. Παρά το «στοκ» που είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια όσο φάνταζε στον ορίζοντα ως πιθανό σενάριο η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, τα ανταλλακτικά δεν είναι ανεξάντλητα.

Όπως επίσης η πολυδιαφημιζόμενη εγχώρια αμυντική βιομηχανία δεν έχει τις δυνατότητες που πίστευε για να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα τις διαθεσιμότητες. Η συντηρητική – δομική αναβάθμιση των F-16 πρώτης γενιάς block 30, που απέκτησε η τουρκική πολεμική αεροπορία, με σκοπό να επεκτείνουν την επιχειρησιακή τους ζωή από τις 8.000 στις 12.000 ώρες σκοντάφτει σε πολλά προβλήματα και δεδομένες αδυναμίες της τουρκικής βιομηχανίας. Αλλιώς, η κάθε χώρα θα έφτιαχνε από μόνη της τα αεροσκάφη της, αγοράζοντας ανταλλακτικά από το ελεύθερο εμπόριο.


ΠΗΓΗ:directus.gr