Τουρκικός «τσαμπουκάς» σε άσκηση του ΝΑΤΟ κοντά στην Κάρπαθο -Έστειλαν μαχητικά και παρενόχλησαν με επικίνδυνο τρόπο Ελληνικά F-16Μόνο απόδειξη καλής θέλησης στη λογική οικοδόμησης «θεμελίων εμπιστοσύνης» δεν αποτέλεσε ο σημερινός επικίνδυνος και αντισυμμαχικός Τουρκικός «τσαμπουκάς» νότια της Καρπάθου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost η πρόκληση των γειτόνων συνέβη κατά τη διάρκεια κοινής άσκησης-συνεκπαίδευσης(ΑDEX) μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας με Συμμαχικά πλοία τα οποία ανήκουν στην μόνιμη δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης (SNMG2).

Τα Ελληνικά γεράκια είχαν φτάσει στην θαλάσσια περιοχή νότια της Καρπάθου εντός του Ελληνικού FIR Αθηνών προκειμένου να προχωρήσουν στην ADEX με τέσσερα πλοία του ΝΑΤΟ τα οποία έπλεαν στην περιοχή σε διεθνή ύδατα. Πρόκειται για την Ισπανική φρεγάτα Blas De Lezo, την Ιταλική Carlo Margottini, το Βρετανικό αντιτορπιλικό Diamond και την Καναδική φρεγάτα Montreal. Στην ευρύτερη περιοχή έπλεε και Τουρκική φρεγάτα η οποία δεν συμμετείχε στην αρμάδα της SNMG2 αλλά διέθετε προφανώς την επιχειρησιακή εικόνα. Η άσκηση είχε μόλις ξεκινήσει όταν στην περιοχή εμφανίστηκε ζεύγος Τουρκικών μαχητικών τα οποία είχαν απογειωθεί από το Dalaman. Tα F-16 της ΤuAF με προκλητικούς ελιγμούς πέταξαν στην δεσμευμένη για την άσκηση περιοχή με επικίνδυνο τρόπο τόσο για την ασφάλεια των Ελληνικών μαχητικών όσο και των Συμμαχικών πλοίων. Μπροστά στον κίνδυνο για τα χειρότερα ο Δκτης της άσκησης κυβερνήτης της Ισπανικής φρεγάτας Blas De Lezo αναγκάστηκε για λόγους ασφαλείας να διακόψει την ΑDEX. Με τα Ελληνικά γεράκια να επιστρέφουν πίσω στη βάση τους στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

Η νέα Τουρκική πρόκληση ενώπιων μάλιστα των Συμμάχων προκάλεσε την οργή και έντονη αντίδραση του Ελληνικού Επιτελείου αφού ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ ενημερώθηκαν άμεσα για τον τσαμπουκά των γειτόνων. ‘Ηδη από το ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο δόθηκαν οι ανάλογες εντολές ώστε το Επιτελείο να προχωρήσει σε έγγραφη διαμαρτυρία προς τις αρχές του ΝΑΤΟ σε όλα τα επίπεδα (ΝΑΤΟ HQ, SHAPE, MARCOM , AIRCOM). Και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που οι γείτονες προχωρούν σε ανάλογη πρόκληση ενώπιον των Συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Είχε προηγηθεί το πρωί το προκλητικό μπαράζ υπερπτήσεων ζεύγους Τουρκικών μαχητικών πάνω από Ελληνικά ακριτικά νησιά. Όταν ζεύγος F-16 της TuAF πέταξε αρχικά πάνω από Φαρμακονήσι, Λειψούς και Αρκιούς στα 27.000 πόδια και στη συνέχεια πάνω από Παναγιά και Οινούσσες. Συνολικά τα αεροσκάφη των γειτόνων έμειναν εντός του Ελληνικού FIR για ελάχιστα λεπτά με μοναδικό προφανώς στόχο να καταγράψουν υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας. Συνολικά σήμερα επτά Τουρκικά F-16, ένα CN-235 και ένα UAV Anka προχώρησαν σε 21 παραβιάσεις ενώ σε τρεις περιπτώσεις ενεπλάκησαν με Ελληνικά μαχητικά τα οποία έσπευσαν για να τα αναχαιτίσουν.

Στο Ελληνικό Επιτελείο φυσικά δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις παρά το δήθεν θετικό κλίμα το οποίο οι γείτονες θέλουν να παρουσιάσουν στις σχέσεις τους με την Ελλάδα έπειτα από τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη. Άλλωστε ακολούθησε η «πονηριά» Ακάρ περί δήθεν συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου την οποία έσπευσε να διαψεύσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.