Δείτε Live τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της ΑθήναςΣε ζωντανή σύνδεση όσα θα συμβούν σήμερα στην Αθήνα – Η εντυπωσιακή παρέλαση, οι συμβολισμοί και τα μηνύματα.

Σύσσωμη η Ρωμιοσύνη ενώνεται σήμερα κάτω από τη σκιά της ελληνικής σημαίας και αποτίει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στις γυναίκες και τους άνδρες που πριν από 201 χρόνια σήκωσαν το κεφάλι ψηλά και πολέμησαν για μια ελεύθερη Ελλάδα.

Τα μηνύματα αυτά και τους υψηλούς συμβολισμούς της 25ης Μαρτίου θέλει να περάσει και η Πολιτεία, μέσα από το πλήθος των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Επικράτεια. Στο επίκεντρο φυσικά βρίσκεται η Αθήνα, όπου πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν σχεδιάσει ένα εντυπωσιακό θέαμα το οποίο οι πολίτες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν επιτέλους από κοντά, μετά από δύο χρόνια περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.

Τι θα δούμε να παρελαύνει
Τα όσα θα δούμε την 25η Μαρτίου θα είναι άκρως εντυπωσιακά. Στόχος του υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ είναι να προβληθεί η Ελλάδα ως μια σύγχρονη χώρα που είναι περήφανη για την Ιστορία της, τους ήρωές της και τις Ένοπλες Δυνάμεις της που αποτελούν εγγυητή της ασφάλειας των Ελλήνων.

Στελέχη του ελληνικού «Πενταγώνου» αναφέρουν πως - όπως πάντα - ο εορτασμός θα γίνει με την μεγαλοπρέπεια που απαιτεί η περίσταση, τιμώντας του ήρωες της Εθνικής Παλιγγενεσίας και στέλνοντας μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας σε όλο τον Ελληνισμό.

Την αυλαία της παρέλασης αναμένεται να ανοίξουν οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, με τον χαρακτηριστικό βηματισμό τους που προκαλεί δέος και συγκίνηση. Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Μαζί με τα εντυπωσιακά άρματα μάχης του Στρατού Ξηράς, για πρώτη φορά αναμένεται να συμμετάσχουν τα νεοαποκτηθέντα θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης Μ1117.

Τις εντυπώσεις αναμένεται να κλέψουν τα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που θα πετάξουν πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle που από την Πέμπτη θα βρίσκεται στον Πειραιά για να τιμήσει τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης. Μάλιστα, τα Rafale της Armee de l' Air θα πετάξουν φτερό με φτερό με τα ελληνικά «αδέρφια» τους που θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους παρέλαση στον ελληνικό ουρανό. Εντυπωσιακές φυσικά αναμένεονται και οι διελεύσεις των μαχητικών F-16, F-4 Phantom, Mirage 2000-5, αλλά και το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion.

Το μεγαλύτερο χειροκρότημα ωστόσο, αναμένεται να αποσπάσει το ιστορικό μαχητικό Spitfire ΜJ755, το θρυλικό καταδιωκτικό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που έχει ανακατασκευαστεί και φέρει στα φτερά του το εθνόσημο.

Όσο για την Αεροπορία Στρατού, τα ελικόπτερα Apache, Chinook, NH-90 και Kiowa Warrior, αναμένεται να προκαλέσουν... τριγμούς στα κτήρια της ελληνικής πρωτεύουσας με τις χαμηλές τους διελεύσεις.

Δίπλα από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα πλέουν μία φρεγάτα S του Πολεμικού μας Ναυτικού και μία φρεγάτα Orizon του γαλλικού Ναυτικού, με τις δύο χώρες να στέλνουν ισχυρό μήνυμα συνεργασίας και ασφάλειας, λίγες ώρες μάλιστα αφού θα έχουν υπογραφεί και οι συμβάσεις για την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Belh@rra.

Στην πλατεία Συντάγματος, θα αποδώσει τιμές στα παρευλαύνοντα τμήματα, τμήμα του Γαλλικού Ναυτικού Αγήματος - French Navy Guard of Honour, το οποίο θα είναι στατικό και άοπλο. Μαζί του φυσικά και το Μεικτό Τμήμα Απόδοσης Τιμών του ΓΕΕΘΑ.

Όσο για την εικόνα που θα μεταδοθεί από τους τηλεοπτικούς δέκτες, θα αναδεικνύει το αττικό τοπίο, τη σύγχρονη πόλη και τα μνημεία της Αθήνας: Από την Ακρόπολη και το Καλλιμάρμαρο, μέχρι τον Λυκαβηττό και το λιμάνι του Πειραιά.