Ελληνικά Rafale, Viper και F-35 πάνε πίσω τον σχεδιασμό για αγορά οπλισμένων drone



Η τιμή των οπλισμένων ισραηλινών drone που συζητούσε η Ελλάδα μαθαίνουμε πως κρίθηκε υπερβολική.

Ελληνοτουρκικά: Ελληνικά Rafale, Viper και F-35 πάνε πίσω τον σχεδιασμό για αγορά οπλισμένων drone και προάγουν την αγορά ηλεκτρονικών συστημάτων αντι-drone.

Η τιμή των οπλισμένων ισραηλινών drone που συζητούσε η Ελλάδα μαθαίνουμε πως κρίθηκε υπερβολική, σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμμα που τρέχει η Αθήνα.

Έτσι, στο Πεντάγωνο προσανατολίζονται να πάει πίσω η αγορά οπλισμένων drone ενώ για την αντιμετώπιση των τουρκικών Bayraktar υπάρχει η σκέψη για την αγορά ηλεκτρονικών συστημάτων αντι-drone.

Όπως σημειώνει στο Sportime πηγή κοντά στο θέμα, οι Αμερικανοί διαπιστώνουν πως ότι πολεμικά μαχητικά δώσουν στην Τουρκία (σ.σ. εχει ζητήσει 40 F-16 Viper και την αναβάθμιση άλλων 80 τουρκικών F-16 σε Viper) η Άγκυρα δεν θα τα χρησιμοποιεί με πρωταρχικό σκοπό την ασφάλεια του ΝΑΤΟ αλλά με γνώμονα την τουρκική ατζέντα.

Έτσι, ενώ η Ελλάδα θα εξοπλίζεται με τα νεά μαχητικά της η Τουρκία θα… παλεύει να διατηρήσει επιχειρησιακά τα δικά της F-16.

Στην Άγκυρα, τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει πάλι η κουβέντα για την αγορά βρετανικών Eurofighter Typhoon, αφού η ανάγκη των Τούρκων για νέα μαχητικά είναι επιτακτική, ιδιαίτερα μετά και την αποβολή της Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς 100 F-35.

Tην ίδια ώρα Ρουμανία και Βουλγαρία αποτελούν το επόμενο «τασκ» της Ευρώπης για την δημιουργία ισχυρής αντιαεροπορικής άμυνας, με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την Μαύρη Θάλασσα.

Γενικότερα, ο δυτικός σχεδιασμός για όλο το πρώην Ανατολικό μπλοκ αφορά στην ανάπτυξη ισχυρής αεράμυνας.