Reuters: Έχοντας "βαλτώσει" στην Ουκρανία, η Ρωσία επαναδιατυπώνει τους πολεμικούς της στόχους



Η Ρωσία έχει επαναδιατυπώσει τους πολεμικούς της στόχους στην Ουκρανία με τρόπο που μπορεί να διευκολύνει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να φύγει από αυτόν με μια νίκη έχοντας ψηλά το κεφάλι, παρά τη ''θλιβερή'' εκστρατεία στην οποία ο στρατός του έχει υποστεί ταπεινωτικές αποτυχίες, λένε στρατιωτικοί αναλυτές σύμφωνα με το Reuters.

Η Ρωσία επιτέθηκε στη γειτονική χώρα της από ξηράς, αέρος και θαλάσσης στις 24 Φεβρουαρίου και έφτασε μέχρι το Κίεβο -όπου οι δυνάμεις της έχουν ακινητοποιηθεί εδώ και εβδομάδες- σε αυτό που η Ουκρανία και η Δύση είπαν ότι ήταν μια προσπάθεια να ανατρέψει τη δημοκρατική κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την Παρασκευή, ωστόσο, ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος της Ρωσίας δήλωσε ότι ο πραγματικός στόχος ήταν να "απελευθερωθεί" η περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές πολεμούν τον ουκρανικό στρατό τα τελευταία οκτώ χρόνια.

"Οι κύριοι στόχοι του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν γενικά επιτευχθεί", δήλωσε ο Σεργκέι Ρουντσκόι, επικεφαλής της Κύριας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του ρωσικού Γενικού Επιτελείου.

"Το μαχητικό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που επιτρέπει να επικεντρώσουμε τις βασικές μας προσπάθειες στην επίτευξη του κύριου στόχου, την απελευθέρωση του Ντονμπάς".

Το Ντονμπάς, όπου ο Πούτιν έχει κατηγορήσει την Ουκρανία χωρίς αποδείξεις ότι διεξάγει "γενοκτονία" κατά των ρωσόφωνων, κατέχει εδώ και καιρό εξέχουσα θέση στα παράπονα της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.

Αλλά αν η κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς ήταν ο στόχος από την αρχή, η Μόσχα θα μπορούσε να είχε οργανώσει μια πολύ πιο περιορισμένη επίθεση και να γλιτώσει την προσπάθεια και τις απώλειες που συνεπάγεται η εισβολή στην Ουκρανία από τον βορρά, την ανατολή και τον νότο.

"Προφανώς έχουν αποτύχει πλήρως σε ό,τι έχουν θέσει ως στόχο και έτσι τώρα επαναπροσδιορίζουν ποιος είναι ο σκοπός ώστε να μπορούν να δηλώσουν νίκη", δήλωσε ο Ben Hodges, πρώην διοικητής των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, ο οποίος τώρα εργάζεται για το Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

"Είναι σαφές ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν διαρκείς επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας... Τα προβλήματα διοικητικής μέριμνας ήταν εμφανή σε όλους, έχουν σοβαρά προβλήματα με το ανθρώπινο δυναμικό τους και η αντίσταση ήταν πολύ μεγαλύτερη από οτιδήποτε θα μπορούσαν να φανταστούν".

Το υψηλό κόστος της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης"
Το κόστος της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης" της Ρωσίας ήταν μεγάλο. Ο Ρουντσκόι, αξιωματούχος του Γενικού Επιτελείου, αναγνώρισε την Παρασκευή 1.351 θανάτους μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πάνω από 10 φορές υψηλότερος.

Το Oryx, ένα ολλανδικό στρατιωτικό ιστολόγιο που καταγράφει τις απώλειες εξοπλισμού των δύο πλευρών με βάση επαληθεύσιμες φωτογραφίες και βίντεο, αναφέρει ότι η Ρωσία έχει χάσει 1.864 μονάδες στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων 295 αρμάτων μάχης, 16 αεροσκαφών, 35 ελικοπτέρων, τριών πλοίων και δύο τρένων καυσίμων. Έχει επαληθεύσει τις ουκρανικές απώλειες 540 μονάδες στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων 77 αρμάτων μάχης.

Κάθε πλευρά κάνει τακτικά ισχυρισμούς για την ποσότητα του εχθρικού εξοπλισμού που καταστρέφει, αλλά καμία από τις δύο δεν επιβεβαιώνει τις δικές της απώλειες.

Η Ρωσία, με την δυναμική της επίθεσής της να έχει υποχωρήσει, έχει καταφύγει στο να σφυροκοπά πόλεις μετατρέποντάς τες σε ερείπια με ρουκέτες και πυροβολικό.

"Η προέλαση έχει σταματήσει ή στην καλύτερη περίπτωση είναι πολύ αργή σε αυτό το στάδιο", δήλωσε ο Νικ Ρέινολντς, αναλυτής χερσαίου πολέμου στο think tank RUSI στο Λονδίνο.

"Η αρχική της στρατηγική είναι πλέον εντελώς ανέφικτη. Η αρχική της στρατηγική ήταν να αποκεφαλίσει την ουκρανική κυβέρνηση ή να την οδηγήσει σε κατάρρευση απλά μετακινώντας τον στρατό στη χώρα... Προφανώς αυτό δεν συνέβη, το αντίθετο μάλιστα".

Η Ρωσία έχει περισσότερη δουλειά μπροστά της για να επιτύχει ακόμη και τον πιο μετριοπαθή στόχο της εκδίωξης των δυνάμεων της Ουκρανίας από τα ανατολικά. Από τις δύο περιοχές που αποτελούν το Ντονμπάς, το υπουργείο Άμυνας της λέει ότι οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις ελέγχουν το 93% του Λουχάνσκ, αλλά μόνο το 54% του Ντονέτσκ.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία ακούγεται όλο και πιο σίγουρη. Ο αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων Oleksandr Gruzevich δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία θα χρειαστεί τρεις έως πέντε φορές περισσότερες δυνάμεις για να καταλάβει το Κίεβο και ότι εμποδίζεται στις προσπάθειές της να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο κατά μήκος της νότιας ακτής για να συνδέσει την προσαρτημένη Κριμαία με το Ντονμπάς.

Ο Hodges, απόστρατος Αμερικανός στρατηγός, δήλωσε ότι το ερώτημα τώρα είναι αν η Δύση θα είναι αρκετά τολμηρή ώστε να ξεπεράσει τους φόβους της για μια ρωσική κλιμάκωση με χρήση χημικών ή πυρηνικών όπλων - τα οποία, όπως είπε, δεν θα προσέφεραν κανένα τακτικό πλεονέκτημα στη Μόσχα- και να εντείνει ακόμη περισσότερο την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Είπε ότι περισσότερος εξοπλισμός, όπως πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε συνδυασμό με την παροχή δυτικών πληροφοριών, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στο Κίεβο να περάσει από την άμυνα στην επίθεση.

"Απλώς μοιράζουμε την υποστήριξη προς την Ουκρανία αντί να την πλημμυρίσουμε με αυτή", είπε. "Φαίνεται ότι θέλουμε να τους αποτρέψουμε από το να ηττηθούν, αλλά δεν είμαστε πρόθυμοι να τους αφήσουμε να κερδίσουν".