Η Τουρκία απορρίπτει την πρόταση των ΗΠΑ για μεταφορά των S-400 στην ΟυκρανίαΗ Τουρκία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 και να τα παραδώσει στην Ουκρανία. 

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ, ανέφερε η Izvestia την Τετάρτη 23 Μαρτίου.
 
"Αυτό δεν είναι θέμα συζήτησης για εμάς. Συζητήσαμε αυτό το θέμα στο παρελθόν, και τώρα απλώς συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η άρνηση δεν συζητείται καν", είπε ο Ντεμίρ σχολιάζοντας τις φήμες για το θέμα αυτό.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία «είναι ικανή να καθορίσει τη δική της πολιτική».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έθεσαν το ζήτημα της πιθανότητας αποστολής συστημάτων S-400 που ανήκουν στην Άγκυρα στην Ουκρανία. 

Σε αντάλλαγμα, προσφέρθηκε στην Τουρκία η επιστροφή στο αμερικανικό πρόγραμμα για την παραγωγή του μαχητικού F-35 πέμπτης γενιάς και η άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από τους Αμερικανούς μετά την αγορά των S-400.

Το 2017, η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν σύμβαση για την προμήθεια συστημάτων S-400 ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον Ιούλιο του 2019 έγιναν οι πρώτες παραδόσεις, αναφέρει η ουκρανική ‘korrespondent.net’.