Νέο αμερικανικό ”ηλεκτροσόκ”: ”Τα Bayraktar άλλαξαν τους κανόνες στο πόλεμο-Σημαντικό οπλικό σύστημα”!



Νέο ”ξέπλυμα” είχαμε από τις ΗΠΑ και από το CNN στη Τουρκία. Μην ξεχνάμε πως πριν λίγες ημέρες, όπως είχε αναφέρει το Directus, το αμερικανικό ειδησεογραφικό κανάλι CNN έκανε ρεπορτάζ για Bayraktar TB2. Τα γυρίσματα έγιναν στις εγκαταστάσεις παραγωγής Baykar στην Κωνσταντινούπολη.

Στις ειδήσεις επισημάνθηκε ότι τα Bayraktar TB2 SİHA ήταν τα στοιχεία που άλλαξαν την κατεύθυνση του πολέμου στη Λιβύη και το Καραμπάχ!

Πριν λίγα 24ωρα έκανε νέο αφιέρωμα για τα Bayraktar.


Αναλυτικά τι αναφέρει:

“Αυτά τα λαμπερά τανκς πυρπολούνται — Μπαϊρακτάρ — αυτή είναι η νέα τρέλα”, λένε οι στίχοι ενός δημοφιλούς ουκρανικού τραγουδιού αφιερωμένου σε ένα drone που έχει γίνει ένα από τα πολλά σύμβολα της αντίστασης του έθνους.

Το «Bayraktar» έχει γίνει τόσο δημοφιλές που οι Ουκρανοί ονομάζουν πλέον τα κατοικίδιά τους με τα τουρκικής κατασκευής drone. Τον περασμένο μήνα, ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε ότι ένα νεογέννητο λεμούριος στο ζωολογικό κήπο της πόλης θα ονομαζόταν Bayraktar και το υπουργείο Εξωτερικών ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία ενός άλλου Bayraktar, ενός κουταβιού στο κέντρο εκπαίδευσης σκύλων της αστυνομίας του Κιέβου.

Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι επαίνεσαν τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 για τον ρόλο τους στην αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων.

Το TB2, ένα drone μεγάλης αντοχής μεσαίου υψομέτρου (MALE), λειτουργεί εδώ και χρόνια. Χρησιμοποιείται από τον τουρκικό στρατό στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία από το 2014. Πιο πρόσφατα έχει πιστωθεί ότι βοήθησε στην ανατροπή της ισορροπίας σε συγκρούσεις όπως η Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ωστόσο, βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον ουκρανικό στρατό και δείχνουν τα χτυπήματά του εναντίον ρωσικών στρατιωτικών στόχων έχουν γίνει viral, φέρνοντάς το ξανά στο επίκεντρο.

Η επιτυχία του drone “δεν είναι μόνο η ικανότητα να στοχεύει τον ρωσικό στρατό”, δήλωσε ο Samuel Bendett, βοηθός ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων Ρωσίας (CNAS). «Είναι επίσης μια νίκη δημοσίων σχέσεων».

Σύμφωνα με τον Bendett, το drone απέδωσε όπως αναμενόταν, αλλά δεν είναι «άτρωτο». Τα στοιχεία ανοιχτού κώδικα υποδηλώνουν ότι ορισμένσ μπορεί να έχουν καταρριφθεί από τους Ρώσους.

Τα drones «είναι μέρος της ουκρανικής εκστρατείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εκτελείται πολύ καλά από τον ουκρανικό στρατό και τους πολίτες», είπε. Τα βίντεο με τις επιθέσεις του Μπαϊρακτάρ έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό είναι “μια μεγάλη ενίσχυση ηθικού … [και] μια μεγάλη τακτική νίκη”. Το TB2 και άλλα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που αναπτύσσονται στην Τουρκία έχουν βάλει τη χώρα στον χάρτη των drone, μαζί με τις ΗΠΑ, την Κίνα και το Ισραήλ, είπε ο Bendett.

Η Τουρκία, η οποία διατηρεί στενούς αμυντικούς και οικονομικούς δεσμούς τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, είναι επιφυλακτική όσον αφορά τη διαφήμιση αυτού που αναμφισβήτητα έχει γίνει μια από τις πιο διάσημες εξαγωγές της. Οι πωλήσεις των drone ήταν ένα σημαντικό ερεθιστικό για τη Ρωσία πολύ πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε στα τέλη του περασμένου έτους ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα έχουν «αποσταθεροποιητικό» αντίκτυπο στην περιοχή.

Ένας Τούρκος γραφειοκράτης υψηλού επιπέδου είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα παραπονεθεί στην Άγκυρα για πωλήσεις drone στην Ουκρανία. «Συνήθιζαν να παραπονιούνται, διαμαρτύρονται τώρα, αλλά έχουμε ήδη δώσει την απάντηση… αυτά είναι [από] ιδιωτική εταιρεία και αυτή η αγορά είχε γίνει πριν από τον πόλεμο», είπε σε ενημέρωση ξένων μέσων ενημέρωσης.

Η Ουκρανία ήταν η πρώτη χώρα που αγόρασε τα TB2 το 2019 και έχει παραγγείλει τουλάχιστον 36 drones μέχρι στιγμής. Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Άμυνας της ανακοίνωσε την άφιξη μιας νέας αποστολής των drones. Ο Selcuk Bayraktar, ο επικεφαλής τεχνολογίας της Baykar Technologies, είναι πιο πρόθυμος να μιλήσει για την τεχνολογία των drones του παρά για την πολιτική. Τυχαίνει επίσης να είναι ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, ο οποίος έχει αναδειχθεί ως βασικός μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στον πόλεμο.

Ο Bayraktar έχει ακούσει το τραγούδι που είναι αφιερωμένο στο ομώνυμο drone του και γνωρίζει το φαινόμενο των social media που έχει γίνει στην Ουκρανία, αλλά μετράει τα λόγια του προσεκτικά όταν συζητά για την Ουκρανία.

Η αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας κατέγραψε εξαγωγές άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, ρεκόρ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

«Είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι εξαγωγές άμυνας και αεροπορίας σε χώρες με τις οποίες η Τουρκία έχει στρατηγικές σχέσεις», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu τον Ιανουάριο ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, Διευθύνων Σύμβουλος της Μπαϊκάρ και νεότερος αδελφός του Σελτσούκ. “Πέρα από την παροχή οικονομικού κέρδους, οι αμυντικές εξαγωγές παρέχουν επίσης μια κατάλληλη βάση για τη δημιουργία στρατηγικών σχέσεων με τις χώρες στις οποίες εξάγετε.”

Για τον Selcuk Bayraktar, αυτή δεν είναι μόνο μια οικογενειακή επιχείρηση και ένα δια βίου πάθος για τη μηχανική. Είπε ότι πρόκειται για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της τεχνολογικής αυτάρκειας του έθνους του.

«Όταν ήμουν στα 20 μου… θα μπορούσες να πεις ότι θα είμαστε οι καλύτεροι στο ποδόσφαιρο… [ή] στον μπακλαβά, στο κεμπάπ, αλλά κανείς δεν μπορούσε να πει ότι θα αναπτύξουμε μια εξειδικευμένη τεχνολογία που θα να γίνεις παγκοσμίως γνωστός».”

Οι Αμερικανοί λοιπόν ”ξεπλένουν” ξανά την Άγκυρα! Η Τουρκία έχει αλλάξει την τακτική της παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου και πλέον χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο drones για να αμφισβητήσει τα σύνορά μας.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί μια νέα τακτική από τις αρχές του 2022, «σκανάρει» τον ελληνικό εναέριο χώρο με drones, συλλέγει δεδομένα για σταθμούς ραντάρ, την ταχύτητα και τις μεθόδους της ελληνικής αεροπορίας και την απάντηση της αεράμυνας σε παραβιάσεις των συνόρων.