Παγώνει το αίμα! Στο ''φως'' βίντεο-ντοκουμέντο από το τοπίο σφαγής στην Μπούσα πριν από την αποχώρηση των Ρώσων (Βίντεο)



Συγκλονιστικά πλάνα από drone δείχνουν το τοπίο σφαγής

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας πολέμου βρίσκεται η Ευρώπη στην Ουκρανία, με τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου και σε άλλες πόλεις πέραν της Μπούσα, όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο μας, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «Η κατάσταση στην Μποροντιάνκα είναι πολύ πιο φρικτή»-  Αναφορές για 26 πτώματα σε πολυκατοικίες,  να συνεχίζονται και τη διεθνή κοινότητα να απομονώνει ακόμα περισσότερο τη Ρωσία. 

Συγκλονιστικά πλάνα από drone 
Νέο υλικό τραβηγμένο από drone που δημοσιεύει σήμερα το ρωσικό site ''Meduza'', που είναι ένας ανεξάρτητος ειδησεογραφικός ιστότοπος με έδρα την Λετονία, έρχεται να προστεθεί στα ντοκουμέντα (όπως το πρόσφατο βίντεο των New York Times) που αποδεικνύει πως οι φριχτές εκτελέσεις αμάχων έλαβαν χώρα στην Μπούσα προτού αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την πόλη.

Όπως επισημαίνει o ρωσικός ιστότοπος ''Meduza'', σύμφωνα με τα μεταδεδομένα του αρχείου βίντεο, τα πλάνα αυτά τραβήχτηκαν το διάστημα 23-30 Μαρτίου. Σε αυτά διακρίνονται πτώματα αμάχων πολιτών της πόλης κατά μήκος της οδού Γιαμπλόνσκα, καθώς και σε παρακείμενους δρόμους.

Με τεχνικές γεωεντοπισμού, το site κατάφερε να προσδιορίσει ακριβώς τα σημεία όπου κείτονταν τα νεκρά κορμιά των κατοίκων της Μπούσα. Αυτά τα σημεία «συμφωνούσαν» πλήρως με φωτογραφίες και τα βίντεο που τράβηξε η ουκρανική αστυνομία και δημοσιογράφοι στην Μπούσα την 1η και 2η Απριλίου του 2022, αφού αποχώρησαν οι Ρώσοι από την πόλη.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στα πλάνα που τραβήχτηκαν από ψηλά, όλοι οι νεκροί όχι μόνο κείτονται στο ίδιο ακριβώς σημεία, αλλά έχουν και ακριβώς την ίδια στάση σώματος που εμφανίζεται και στα επίγεια πλάνα», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Πώς γνωρίζουμε ότι το βίντεο καταγράφηκε πριν από την άφιξη των ουκρανικών στρατευμάτων;
Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για τους οποίους μπορούμε να ισχυριστούμε, γράφει η ιστοσελίδα, με βεβαιότητα ότι το υλικό που δημοσιεύουμε γυρίστηκε πριν από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Μπούσα:

Πρώτον, ο ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός είναι σαφώς ορατός στην οδό Yablonska, τόσο σε πολλά βίντεο όσο και σε διαφορετικές ημέρες. Πολλά τεθωρακισμένα οχήματα εμφανίζονται εκεί μεταξύ 23 Μαρτίου και 28 Μαρτίου. Σε ένα βίντεο με ημερομηνία 29 Μαρτίου, δεν υπάρχει πλέον ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός στον δρόμο. Ο ουκρανικός στρατός δεν χρησιμοποιεί τέτοιου είδους εξοπλισμό. 

Δεύτερον, η πηγή μας μας παρείχε τα ακατέργαστα αρχεία: τα πρωτότυπα βίντεο που κατέγραψε το drone.Αυτά τα αρχεία περιέχουν λεπτομερή μεταδεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου λήψης του πλάνα. 

Τρίτον, δεδομένου ότι τα μεταδεδομένα μπορούν να παραβιαστούν, ζητήσαμε από δύο ανεξάρτητους ειδικούς να επαληθεύσουν πότε γυρίστηκαν τα βίντεο, χρησιμοποιώντας τεχνικές χρονολογικής εντόπισης. Τα ευρήματά τους μας επέτρεψαν να επιβεβαιώσουμε ότι οι χρόνοι στα μεταδεδομένα ταιριάζουν με τους πραγματικούς χρόνους που καταγράφηκαν τα πλάνα και ότι το πρώτο βίντεο με τα πτώματα δεν θα μπορούσε να έχει γυριστεί μετά τις 26 Μαρτίου 2022. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν είχε απαντήσει στο αίτημα του Meduza για να σχολιάσει την δημοσίευση.