Ρωσικός συναγερμός για αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στην Κρήτη αφού έχει στο βεληνεκές του Κριμαία/Ν.Ουκρανία



“Αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο με 154 πυραύλους Κρουζ απειλεί Κριμαία-Τουρκικό αεροσκάφος μεταξύ Κρήτης-Κύπρου δείχνει ετοιμασίες της Άγκυρας για τα ενεργειακά.

Χθες το πρωί ένα τουρκικό αεροσκάφος ATR P-72MPA του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (reg. TCB-754 – διακριτικό MARTI95) εκτέλεσε αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

Το τουρκικό αεροσκάφος απογειώθηκε χθες από το Dalaman στις 09:00 πμ.

Η περιοχή της αποστολής του ήταν η θαλάσσια περιοχή  μεταξύ Κρήτης και Κύπρου με ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης όπου το ATR, κατέβηκε στα 4.500 πόδια, σε μια κίνηση που αποκρύπτει πιθανά τουρκικά σχέδια ενεργειακού χαρακτήρα το επόμενο διάστημα.

Συναγερμός στην ρωσική διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού στην Ταρτούς από την παρουσία αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στην Σούδα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων INTERFAX.RU, το  αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Georgia, εξοπλισμένο με 154 πυραύλους Κρουζ Tomahawk με βεληνεκές πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων, προσέγγισε τις ακτές της Κρήτης.
 
Σύμφωνα με τον αμερικανικό στόλο, αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στη βάση του κόλπου της Σούδας, που βρίσκεται στα βόρεια του ελληνικού νησιού της Κρήτης.

“Από αυτή την περιοχή, η Κριμαία και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας βρίσκονται εντός της εμβέλειας των πυραύλων Κρουζ του υποβρυχίου", αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Επίσης στην περιοχή της Αδριατικής συνεχίζει να δραστηριοποιείται η ομάδα κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman, το οποίο εισήλθε στη Μεσόγειο στις 14 Δεκεμβρίου 2021.

Η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου, εκτός από το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman, περιλαμβάνει το καταδρομικό USS San Jacinto, τα αντιτορπιλικά USS Bainbridge, USS Cole, USS Gravely, USS Jason Dunham και τη νορβηγική φρεγάτα Fridtjof.

Επιπλέον, περιλαμβάνει και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο με πυραύλους Κρουζ Tomahawk.Το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman μεταφέρει περίπου 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μοιρών από 48 μαχητικά-βομβαρδιστικά F/A-18.

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι εν μέσω της κατάστασης στην Ουκρανία, αποφασίστηκε να παραταθεί η παραμονή μιας ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές από το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, η ομάδα μάχης του USS Harry S. Truman αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο. Στη συνέχεια, μια άλλη ομάδα μάχης άλλου αεροπλανοφόρου θα έρθει να την αντικαταστήσει.

Ναυτική κατάσταση στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο:

Το ΝΑΤΟ διαθέτει επί του παρόντος 2 αεροπλανοφόρα διαθέσιμα στην κεντρική/ανατολική Μεσόγειο:

 
1) Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Truman (CVN-75) και το CSG (Combat Strike Group) του πλέουν τώρα στο Ιόνιο Πέλαγος.

2) Το ιταλικό αεροπλανοφόρο Cavour (C550) βρίσκεται στον Τάραντα.

3) Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle (R91) κατέπλευσε στην Τουλόν μετά από 2 μήνες ανάπτυξης στην ανατολική Μεσόγειο

4) Η Μόνιμη Ναυτική Ομάδα 2 του NATO βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ρωσικές δυνάμεις παρουσιάζονται επί του παρόντος ως εξής:

1) Το Surface Action Group (SAG) του καταδρομικού Varyag βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος.

2) Ένα αντιτορπιλικό κλάσης Udaloy (πιθανώς το ναύαρχος Kulakov) παρακολουθεί το αεροπλανοφόρο USS Truman στο Ιόνιο πέλαγος

2) Το καταδρομικό Ustinov βρίσκεται νότια της Κρήτης παρακολουθώντας όλες τις κινήσεις των Αμερικανών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

3) Ανατολικά της Κρήτης παρακολουθούμε μια έντονη δραστηριότητα των ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, ενώ στα ανατολικά της Κύπρου μια ρωσική ομάδα πετρελαιοφόρων/πλοίων υποστήριξης εντοπίστηκε, που πιθανώς περίμεναν να ανεφοδιάσουν τις ρωσικές ναυτικές μονάδες.

Όσο περνάνε οι μέρες αυξάνεται η δραστηριότητα στην  Α.Μεσόγειο, ειδικά στην περιοχή ανάμεσα σε Κρήτη και Κύπρο, τόσο από ρωσικής πλευρά όσο και από τουρκικής.

Πιθανότατα οι Τούρκοι να επιχειρήσουν να στείλουν το επόμενο διάστημα πλοίο γεώτρησης σε αυτήν ειδικά την περιοχή.