Η Τουρκία δεν επιτρέπει σε ναρκαλιευτικά να εξουδετερώσουν τις "αδέσποτες νάρκες" στον Εύξεινο Πόντο



Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει σε ξένα ναρκαλιευτικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα για να εξουδετερώσουν τις παρασυρόμενες νάρκες αφού αποκόπηκαν από τα καλώδια που τις κρατούσαν κοντά σε ουκρανικά λιμάνια. 

Η Τουρκία διατείνεται ότι δίνει σημασία στην πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης του Μοντρέ επειδή "είναι σημαντική όχι μόνο για την Άγκυρα αλλά και για όλες τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας", είπε ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι η χώρα του προτιμά να μην "διαταραχθεί η ισορροπία γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα". 

Σύμφωνα με αναλυτές, ωστόσο, η γεωπολιτική ισορροπία θα μπορούσε να σπάσει ακριβώς εάν το θέμα των ναρκών της Μαύρης Θάλασσας γίνει δικαιολογία για την είσοδο ναρκαλιευτικών από το ΝΑΤΟ.

Στις 31 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι είχε τοποθετήσει περίπου 420 νάρκες στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα. Διευκρίνισε επίσης ότι οι νάρκες YaM-1 εγκαταστάθηκαν από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου: "Από τότε, υπό την επίδραση του ανέμου και των επιφανειακών ρευμάτων, οι ουκρανικές νάρκες κινούνται ελεύθερα στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας με νότια κατεύθυνση", είπε ο Konashenkov.