Τουρκικό ερευνητικό στη Χίο ενώ οι Τούρκοι εξέδωσαν NAVTEX για εξόρυξη στην Κύπρο-Τουρκικό κατασκοπευτικό “σκανάρει” Ρόδο



Ελληνικό HERON στον Έβρο-Σε πλήρη εγρήγορση ετοιμότητα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αφού οι Τούρκοι φουλάρουν για πιθανό επεισόδιο

Δεν σταματά η τουρκική προκλητικότητα και οι κινήσεις της Άγκυρας αποτελούν προάγγελο πιθανών εξελίξεων το επόμενο διάστημα, ενώ η Αθήνα μένει στα διαβήματα. 

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι το τουρκικό πλοίο  RV TÜBİTAK Marmara που είναι ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος που ανήκει στο Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας και λειτουργεί από το νεοσύστατο Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών για ωκεανογραφικές έρευνες, εξήλθε στην περιοχή Χίου και Σάμου, κάτι που δείχνει πλέον με σαφήνεια ότι έρχεται περίοδο "ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΎ-2020".

Πριν λίγο επίσης, τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος ATR P-72 (με κωδικό gn TURNA23) έκανε “πάρτι” ανοικτά της Ρόδου, συνεχίζοντας το κρεσέντο προκλήσεων κατά της Ελλάδος, σε ένα συντονισμένο σχέδιο που στο βάθος έχει εξορύξεις.

Την ίδια ακριβώς στιγμή οι Τούρκοι εξέδωσαν NAVTEX για νέες προετοιμασίες για εξόρυξη ΝΔ της Κύπρου, ενώ η κατάσταση μυρίζει “μπαρούτι” σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.  

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθούν τα πάντα ενώ ελληνικό UAV HERON πέταξε στον Έβρο.

Όταν το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ανέφερε ότι οι πρόσφατες τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις, αποτελούν πιο πολύ πρόβα τζενεράλε της επικείμενης εξόδου του 4ου τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα, ( άσκηση ‘Γαλάζια Πατρίδα”), παρά προσομοίωση πιθανής επίθεσης σε ελληνικό νησί, γνώριζε τι ακριβώς ανέφερε.
 
Μιλήσαμε ουσιαστικά για “προπόνηση” των Τούρκων για ότι θα αντιμετωπίσουν στο Αιγαίο από ελληνικής πλευράς, με την εμφάνιση του πλωτού τους γεωτρύπανου, με  την δημιουργία μιας ισχυρής ναυτικής και θαλάσσιας “ομπρέλας, με την κοινή δράση επιθετικών ελικοπτέρων KOBRA, ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας SEA HAWK, ταχύπλοων σκαφών MRTP-24, UAV, δημιουργώντας μια μεγάλη  και ισχυρή  δύναμη κρούσης, εναντίον του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Αυτό που θα δέσει το όλο σενάριο θα είναι μια έξοδο από το Ακσάζ για παράδειγμα, τουρκικού στολίσκου, με προορισμό την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου.

Ο Ερντογάν μετά την ανακοίνωση του Κ.Μητσοτάκη για έρευνες σε Ιόνιο και ΝΔ της Κρήτης, αποφάσισε να προκαλέσει ωμά την ελληνική πλευρά, προσπαθώντας να επιβάλλει την αποκαλούμενη τουρκική ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο, η οποία διέρχεται σημειωτέων ΝΔ της Ρόδου και ΝΔ της Κρήτης και συνδέεται με το παράνομο τουρκικολυβυκό μνημόνιο.  

Η επιλογή της Άγκυρας να πραγματοποιεί καθημερινές μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά εγείρει ανησυχίες στην ηγεσία των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, μετά και την χθεσινοβραδινή έκτακτη σύσκεψη.    

Οι Τούρκοι προετοιμάζονται πυρετωδώς να κυριαρχήσουν σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο με όλες τους τις δυνάμεις στον τομέα της ενέργειας, κάτι που μας το δήλωσε και ο Τούρκος ΥΠΕΣ Σ. Σοιλού πρόσφατα, μιλώντας για υφαρπαγή των κοιτασμάτων στην Α.Μεσόγειο.

Για να μην γελιόμαστε εκτιμούμε πως κανείς πραγματικά στην Ελλάδα, δεν υπέθεσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επιτακτικότητα εμφάνισης της ενότητας  της  συμμαχίας του ΝΑΤΟ  στη νοτιοανατολική του πτέρυγα, θα είχε ως αποτέλεσμα  η Τουρκία να αναθεωρήσει την εξωτερική της πολιτική σε βάρος της Ελλάδας και να παραιτηθεί των διεκδικήσεών της σε Αιγαίο, Θράκη και ΝΑ Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το τουρκικό δόγμα, η γεωγραφική θέση της χώρας που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και σχηματίζει μια ενεργειακή γέφυρα μεταξύ των παρακείμενων χωρών (Ισραήλ, Αίγυπτος, Ελλάδα, Λιβύη κ.ά.) πλούσιων σε φυσικούς πόρους προς τις ενεργειακά διψασμένες διεθνείς αγορές, απαιτεί σύμφωνα με την τουρκική στρατιωτική ηγεσία την ύπαρξη μιας ισχυρής και ταυτόχρονα ικανής ναυτικής δύναμης, στην ανατολική Μεσόγειο.