Στ. Γκίκας στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ: «Χρυσή Ευκαιρία για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας»



Ομιλία στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας, ο οποίος τοποθετήθηκε επί της θεματικής ενότητας «Ενδυνάμωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας».

Ο Στέφανος Γκίκας σημείωσε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επιτελέσει στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής και της Εθνικής Άμυνας ένα πλούσιο, πυκνό αλλά και ουσιαστικότατο έργο, το οποίο όπως υπογράμμισε «δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλη περίοδο από την Μεταπολίτευση και μετά».

Συγκεκριμένα, στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στο πλέγμα Διεθνών και Αμυντικών Συμφωνιών με ρήτρα αμυντικής συνδρομής και στις Στρατηγικές Εταιρικές Σχέσεις που έχει συνάψει η Πατρίδα μας με σημαντικές χώρες. Σημείωσε επίσης ότι επιλύθηκαν διπλωματικά ζητήματα «που βρίσκονταν σε τέλμα, όπως είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών και η επέκταση των χωρικών μας υδάτων», ενώ προωθήθηκαν και άλλες εκκρεμότητες «που ταλάνιζαν τη χώρα στο διπλωματικό πεδίο». Ο κ. Γκίκας τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο αναβαθμίστηκε η διεθνής παρουσία της Ελλάδας, όπως και η γεωπολιτική της ισχύ, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι έπεται και συνέχεια.

Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε επιπλέον στην «ιστορική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη» να τετραπλασιάσει τις εξοπλιστικές δαπάνες των Ενόπλων μας Δυνάμεων, δίνοντας τη δυνατότητα στην πολιτική και φυσική ηγεσία των ΕΔ να εκπονήσει και να υλοποιεί ήδη ένα «μεγαλεπίβολο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο σε βάθος 12ετίας υπερβαίνει τα 20 δις Ευρώ». Εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο αυξάνεται δραστικά η αποτρεπτική δυνατότητα και η ισχύς των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ενώ διασφαλίζονται η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο το κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι «ένεκα του μεγάλου αυτού εξοπλιστικού προγράμματος, τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία να στρέψουμε την προσοχή μας στην ανάπτυξη της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας», διευκρινίζοντας πως αυτή συνιστά παράγοντα ισχύος για μία χώρα. Τόνισε ότι η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και των νέων τεχνολογιών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας. Επιπλέον, σημείωσε ότι απαιτείται ένα φιλικότερο θεσμικό πλαίσιο για την συνεργασία των φορέων της Αμυντικής Βιομηχανίας με την ακαδημαϊκή και την ερευνητική κοινότητα, όπως και με τους κρατικούς φορείς. Ο Βουλευτής αναγνώρισε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει ήδη θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο απαιτούνται περισσότερες ενέργειες.

Ο Στέφανος Γκίκας δήλωσε με έμφαση ότι τόσο η παρούσα όσο και η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να υλοποιήσει τον στόχο της περαιτέρω ανάπτυξης της εγχώριας Αμυντικής Τεχνολογίας και Βιομηχανίας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έθεσε την περίπτωση της Τουρκίας, η Αμυντική Βιομηχανία της οποίας, πριν από 15-20 χρόνια κάλυπτε μόλις το 15-20% των αναγκών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ σήμερα προσεγγίζει το 70%.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Στέφανος Γκίκας εξέφρασε την βεβαιότητα, ότι στις επόμενες Εθνικές εκλογές, οι πολίτες θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στην Νέα Δημοκρατία και στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ επεσήμανε ότι το μήνυμα που επιθυμεί να εκπέμψει ο ίδιος από το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είναι η σημασία που πρέπει να επιδείξει η παρούσα, αλλά και η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην περαιτέρω ανάπτυξη της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας.